'De laatste generatie MD' door FCB Amsterdam

09-11-2021 (11:44) - Campagnes

MD (Myotone Dystrofie) is een dodelijke spierziekte. Ongeveer 1 op 2.100 mensen hebben MD: in Nederland zijn er dus ongeveer 7.000 personen die de genetische aandoening hebben die de ziekte veroorzaakt. Toch is er licht aan de horizon: de oorzaak van MD is vastgesteld en met voldoende geld en aandacht kan er gericht gewerkt worden aan een medicijn. Daarom ontwikkelde FCB Amsterdam voor MD Nederland een campagne voor het werven van gelden en aandacht.
 
Wat deze ziekte zo enorm emotioneel beladen maakt is dat het 1-op-1 erfelijk is. Wanneer één van de ouders drager is van het gen, heeft hun kind 50% kans de ziekte te krijgen. In families met MD zijn er dus altijd meerdere mensen met de ziekte. En de ziekte wordt generatie op generatie progressief, dus kinderen van ouders met MD krijgen zelf de ergste variant.
 

De laatste generatie met MD

Binnen de campagne komen MD patiënten zelf aan het woord en vertellen de impact van deze ziekte. Om zo mensen op te roepen hen te steunen en ervoor te zorgen dat dit écht de laatste generatie met MD wordt.


FCB For Good Programma

De ontwikkeling van deze campagne is gedaan door FCB Amsterdam als onderdeel van het FCB for Good programma. Een programma waarin jaarlijks vier goede doelen, die niet zelf voldoende middelen hebben om publiciteit te genereren, een donatie krijgen in de vorm van creativiteit en kennis.


Credits

MD Nederland
Kirsten van der Sluis
Jorg van Gent
Esther Jansen
Rob Philips

FCB Amsterdam
Miranda Honselaar
Massimo van der Plas
Wouter Kampman
Rolf Bias

Met dank aan:
SEC Agency
Loudness