Design Challenge tegen seksuele uitbuiting kinderen

27-03-2018 (13:02) - Campagnes

Designplatform What Design Can Do lanceert in samenwerking met het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid de design-challenge: ‘‘No Minor Thing, The What Design Can Do Challenge to Combat Sexual Exploitation of Children’ Een belangrijke stap voor het designplatform dat zich inzet voor het activeren van designers rond maatschappelijke thema’s.


In Nederland worden jaarlijks naar schatting zo’n dertienhonderd kinderen seksueel uitgebuit. Het gaat dan om jongens en meisjes die, vaak op basis van chantage, seksuele diensten moeten verrichten. De meeste kinderen raken hier ongemerkt in verzeild. De schade voor de kinderen is enorm. 

 

design voor bewustzijn

In deze besloten challenge krijgen twaalf designteams en een designschool de opdracht voorstellen te doen voor de preventie, het tijdig herkennen en stoppen van seksuele uitbuiting van kinderen, het vergroten van het maatschappelijk bewustzijn over dit probleem en het kweken van besef bij daders en over de gevolgen van hun handelen. Op deze manier hopen WDCD, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het OM, dat de deelnemende designers in aanvulling op de bestaande interventies en het goede werk dat door alle organisaties op dit terrein al gedaan wordt, met nieuwe onverwachte ideeën zullen komen. 


De deelnemende teams presenteren hun uiteindelijke voorstellen ondermeer tijdens het Innovatiecongres van het Ministerie van Justitie en Veiligheid op 20 november 2018 en tijdens de WDCD Live 2019 editie.