Oranje hoog

01-05-2012 (09:15) - Column

Rond 30 april kleurt Nederland jaar in jaar uit oranje. Maar eens in de paar jaar is het dubbelop raak. Zoals ook dit jaar. En dus is Koninginnedag de aftrap van alles wat naar oranje neigt. Hoera, we hebben weer een EK in het vooruitzicht. En dus kleurt Nederland vanaf deze week in rap tempo oranje en dat blijft zo tot de titel van het EK 2012 in onze zak is.
 
Mocht Nederland het niet redden, dan heeft de ervaring ons geleerd dat de oranje-acties (mokken, bierflesjes en -kratjes, zonnebrillen, pruiken, jurkjes, T-shirts, klompen, vlaggen, wimpels, zeildoeken, commercials en printcampagnes) ook heel snel uit het schap en van de buis en radio verdwijnen.
 
Al begrijp ik de oranje-mania wel, stiekem hoop ik dat we er snel uitliggen. Want wat een ellende passeert de revue. Moet ik dit leuk vinden? Moet ik dit mooi vinden? Nee, dat moet ik niet. Maar gezien het feit dat de oranje-prullaria bij ieder kampioenschap meer terrein lijkt te winnen, zie ik het door mijn roze bril waarschijnlijk toch niet helemaal goed. Bij Heineken weten ze het allang: dit soort sales promotion wèrkt!   

Grommend trek ik me achter mijn toetsenbord terug. De wetenschap dat de oranje-tirannie nog maanden mijn leven zal beheersen, stemt me bepaald niet vrolijk. Een beetje zuinig bekeek ik gisteren dus die fris wapperende oranje wimpels die mijn buurtgenoten in alle vroegte hadden opgehangen. Terwijl ik daardoor dus als een soort van koningin tussen al die wimpels aan mijn gebruikelijke maandagochtend-run begon, vroeg ik me af: waarom draagt onze koningin nooit oranje? Heeft ze wat met voetbal of laat het haar geheel en al koud? Het idee alleen al dat zij misschien net als (bijna) iedere Nederlander de verrichtingen van ‘oranje’ de komende maanden op de voet volgt, doet me in schaterlachen uitbarsten. 

 


Nicolette Hulsebos

Reacties

Beste Nicolette,
Leuk stukkie en prima mentaliteit om je op te geven voor heetste EK babe verkiezing van Aktiesport (zie www.oranjebarometer.nl)
Een oranje grote
Frank
frank @ 02-05-2012 18:46 uur