100% spruitjes-chic

15-02-2016 (08:05) - Column

Afgelopen week bevestigde de Russisch-Britse ondernemer-uitgever Jevgeni Lebedev (35) tegenover The Guardian dat de Britse kwaliteitskranten The Independent en The Independent on Sunday in maart hun laatste adem op papier uitblazen.

Terwijl zo’n statement in Nederland alle vakbonden op zijn kop zou zetten - er staan mogelijk een aantal van de 150 banen bij de kranten op de tocht - brengt powerplayer Lebedev het nieuws bijna onderkoeld. Ook in de uitgeverij draait het om de toekomst en niet om het verleden, tenslotte. Simple as that.

De site van The Independent trekt volgens Lebedev maandelijks 58 miljoen lezers en maakt winst. De inkomsten zullen volgens de tycoon dit jaar ook nog eens met 50% toenemen. Dus ja, dan ben je wel een heel erg grote sufferd als je in papier blijft investeren. Toch?

Aan de andere kant weet ik dat de site van The Independent nooit deze lezersaantallen had kunnen halen, zònder initiële papieren ondersteuning. En waarom zouden er met 58 miljoen lezers eigenlijk banen moeten sneuvelen?

Als ik Lebedev was, ging ik investeren in herbeplanting èn in banen. Ik ging 100% digitaal, maar maakte ook één keer per jaar rond de feestdagen als hommage The Independent op papier. Een superdikke uitgave en absolute must have op krantenpapier. Het zou geld kosten, maar het zou ook verkopen als een dolle, en met dat geld zou ik nog meer bossen kunnen financieren en nog meer journalisten aan het werk helpen.

Maar waarom hapert deze simpele machine bij Lebedev dan terwijl de lezersaantallen er wel zijn? Of ben ik nu heel erg naïef en zie ik iets over het hoofd?

Naïef of niet: vorige week zag op hetzelfde moment als waarop Lebedev zijn nieuws de wereld inslingerde, de 75 jarige krant Het Parool geheel herboren het licht. Een nuchtere Amsterdamse, papieren krant met vernieuwde site, die met hapjes en drankjes werd gepresenteerd in het vernieuwde Krasnapolski in Amsterdam.

Ik was erbij, ik keek ernaar en zag niets van de dynamiek of het lef van Lebedev en zijn Independent. In plaats daarvan zag ik 100% Nederlandse spruitjes-chic en voelde vooral een gemiste kans. Ik pinkte een traan weg en vergreep me aan een bitterbal.



Nicolette Hulsebos