Ai Weiwei gast hoofdredacteur Foam Magazine

01-12-2015 (19:17) - Creatie

Foam presenteert het gloednieuwe Foam Magazine, met als gast hoofdredacteur de Chinese kunstenaar en activist Weiwei (1957, Beijing).

Weiwei stelde de inhoud van Foam Magazine #43 ‘Freedom of Expression under Surveillance’ samen, waarin hij zelf een hoofdrol speelt als kunstenaar onder voortdurende surveillance door de Chinese regering. Ai Weiwei legde zijn leven vast via Instagram en met webcams, maar draaide de rollen ook om, door de camera te richten op degenen die hem bekeken en bewaakten.
Sinds 2011 is Weiwei onder constante surveillance van de Chinese overheid geweest. Geen wonder dus, dat hij het thema ‘Freedom of Expression under Surveillance’ koos voor dit Foam Magazine. Welke expressiemiddelen heb je nog als kunstenaar en als mens als je bewegingsvrijheid zo wordt beperkt? Voor Ai Weiwei lag het antwoord in het gebruik van fotografie en video om zijn leven vast te leggen, en in een optimaal gebruik van het internet en Sociale Media.

Weweicam
Foam Magazine #43 bevat onder meer een interview met, en quotes van de kunstenaar en is opgedeeld in vier hoofdstukken: ‘Sousveillance”, ‘Self Surveillance, ‘Urban Surveillance’ en ‘Art and Surveillance’. Dit nummer laat zien hoe de kunstenaar de afgelopen jaren te werk ging. Instagram en Twitter werden de middelen waarmee Ai Weiwei ieder aspect van zijn leven deelde met een groeiend publiek van volgers, wereldwijd. Zo bestaat een deel van het magazine uit een selectie van de eindeloze stroom beelden die Weiwei tijdens zijn gevangenschap postte op Instagram, en toont het stills van de ‘Weiweicam’, die de kunstenaar 24/7 op zichzelf richtte.

invloedrijk
Ai Weiwei is een invloedrijk kunstenaar en activist. Als politiek activist bekritiseerde hij de standpunten van de Chinese overheid ten opzichte van democratie en mensenrechten openlijk.  In 2011 werd Weiwei gearresteerd op het vliegveld van Beijing en vastgehouden voor eenentachtig dagen zonder officiële tenlastelegging.  Slechts recentelijk kreeg hij zijn paspoort terug en had hij de mogelijkheid weer te reizen. Kunstwerken van Ai Weiwei zijn onder anderen Fairytale (2007), gemaakt voor Documenta 12,  en Sunflower Seeds, een installatie in Tate Modern in Londen in 2010. Momenteel is een grote solotentoonstelling met zijn werk te zien in de Royal Academy of Arts in London.

Foam Magazine
Foam Magazine is een internationaal fotografietijdschrift dat drie keer per jaar verschijnt met een specifiek thema. Het magazine is een platform voor alle soorten fotografie, van documentair tot mode en van historisch tot hedendaags. Er is plaats voor gevestigde beeldmakers maar ook voor relatief onbekend en opkomend talent. Iedere uitgave van 288 pagina’s bevat meerdere portfolio’s, geprint op speciaal geselecteerd papier. Interviews en opinies van experts uit het fotografieveld worden gecombineerd met verrassende en aanvullende redactionele keuzes. Foam Magazine won diverse prijzen, voor grafisch ontwerp, en voor inhoudelijke kwaliteit. Het magazine wordt uitgegeven door Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Vandejong Creative Agency en Frame Publishers.