Amazonian Diet bij Vroom & Varossieau

20-05-2016 (10:39) - Creatie

Kunstgalerie Vroom & Varossieau presenteert van 28 mei tot en met 27 juni 2016 werk van de Braziliaanse street artist Cranio. Met 'Amazonian Diet' laat Cranio op kritische wijze het ware leven van de 21e eeuw zien. De galerie toont schilderijen, tekeningen en voor het eerst ook toys en een twee meter hoog beeld van zijn markante blauwe indiaan.
 
 
'Amazonian Diet' is de eerste solo-expositie van Cranio in Amsterdam. Met zijn Braziliaanse stijl en mystieke landschappen portretteert hij de negatieve gevolgen van de huidige consumptiemaatschappij. Cranio laat in zijn werk de impact zien voor de indianen, met de typische blauwe kleur, in hun oorspronkelijke omgeving. 
 
Fabio de Oliveira Parnaiba (1982) geniet als Cranio wereldwijd bekendheid met zijn muurschilderingen. Hij groeide op in São Paulo. In 1998 besloot hij dat de grauwe grijze muren in zijn stad wel een oppepper konden gebruiken. Later deed hij hetzelfde ook in steden als Barcelona, Berlijn, Londen, Los Angeles, Miami en Parijs.
 
Sinds 2008 is in de werken van Cranio een blauwe indiaan de hoofdrolspeler en inmiddels zijn handelsmerk. Met de nodige humor en creativiteit toont hij zijn betrokkenheid met de indianen in zijn land, de oorspronkelijke bewoners van Brazilië. Voor zijn werk gebruikt hij met name spray. Daarbij kan hij als een van de weinige kunstenaars ter wereld met een ultradunne naald fijne lijnen creëren.