Denkers, wetenschappers en kunstenaars komen samen

11-02-2016 (12:07) - Creatie

Dit voorjaar brengt BOZAR tal van denkers, wetenschappers en kunstenaars samen om nieuwe ideeën, beelden en verhalen te ontwikkelen voor Europa. Imagine Europe. In search of New Narratives is geen klassieke tentoonstelling met afgeronde kunstwerken en kant-en-klare ideeën, maar een kruising tussen een publieke agora, een laboratorium en een atelier. 
 
Naast gevestigde namen als Rem Koolhaas, Michelangelo Pistoletto, en Chantal Akerman krijgt een jonge generatie de ruimte om nieuwe ideeën en verhalen uit te testen.

architectennarratieven 
In twaalf kamers ontwikkelen kunstenaars en architectennarratieven voor Europa. Zo gaat Ingo Niermann met zijn Solution book series op zoek naar kernachtige en originele ideeën voor landen en regio’s. Hij stelt dat Europa dringend nood heeft aan complottheorieën wil het de harten van haar burgers winnen.

Filip Van Dingenen onderzoekt de idee van de ‘école mondiale’ samen met studenten van de Europese school van Laken. Kan dit koloniaal geïnspireerde project, bedacht door Leopold II een startpunt zijn voor een nieuw educatiemodel?
 

Rem Koolhaas 
Rem Koolhaas maakt een fiks statement met de installatie van een levensechte kopie van Jean-Claude Junckers bureau.. Yves Mettler toont een collectie toeristische postkaarten van wereldwijd verspreide “Europapleinen” en roept vragen op over politieke, economische en denkbeeldige grenzen.