Dutch Design lamp Bloomlight door VOUW

04-05-2021 (13:50) - Creatie

Bloomlight, een design van de Amsterdamse ontwerpstudio VOUW, reageert op voorbijgangers op straat en lijkt te ademen als een organisch wezen. De lamp is geïnspireerd op bewegingen in de natuur en het principe van lichtvervuiling. Bij het naderen 'voelt' de lamp de aanwezigheid van personen en buigt deze zich nieuwsgierig naar voorbijgangers toe. Deze bloeit vervolgens langzaam open en begroet de aanwezigen met een zacht licht.
 
Wanneer bezoekers weglopen, keert Bloomlight terug naar zijn oorspronkelijke positie en dooft het schijnsel. Het Amsterdamse ontwerp is dit jaar te zien bij het Lights Coming Festival (voorheen bekend als Taiwan Lantern Festival) in Hsinchu, Taiwan. Internationale platforms als Fast Company, Designboom, Architectural Digest en Hackaday hebben de afgelopen periode al veel aandacht besteed aan dit bijzondere ontwerp van Nederlandse bodem. VOUW maakte eerder al naam met de Chairwave en verzorgde talloze luchtsculpturen op gerenommeerde internationale lightfestivals.
 

Flexibiliteit

In plaats van gemotoriseerde mechanica gebruikt Bloomlight de flexibiliteit van het materiaal voor de beweging van de basis. Dit simpele principe is terug te vinden in de natuur, zoals te zien is bij wuivend gras. LiDAR scanners detecteren de voorbijgangers. De sensor scant de omgeving rondom de lamp en identificeert bewegende objecten om voor de lamp te signaleren welke kant deze op dient te buigen.
 

Slow tech

Justus Bruns, een van de partners van VOUW: "Bloomlight staat voor ons symbool voor slow tech. We gebruiken technologie als middel om mensen dichter bij elkaar, de natuur en schoonheid in het algemeen te brengen. Ons doel was om een technisch designobject te creëren dat toch op een natuurlijke manier beweegt."