Floor Houwink ten Cate maakt filmische voorstelling over huiselijk geweld

10-03-2022 (13:35) - Creatie

Na haar succesvolle Frascati-productie One Man Show brengt regisseur Floor Houwink ten Cate met haar nieuwste voorstelling Sea of Silence een cyclus van mentaal en fysiek geweld ten tonele. Samen met schrijver Esther Duysker (scenarist Gouden Kalf-winnaar Buladó) maakt zij dat wat normaliter als privékwestie wordt gezien - huiselijk geweld - tot een publieke aangelegenheid. Het resultaat is een operatesk en psychologisch liefdesverhaal over het verlies van autonomie en het heroveren ervan, gespeeld door Annelinde Bruijs, Sjaid Foncé, Benjamin Moen en Abke Haring. De voorstelling gaat donderdag 7 april in Frascati in première en gaat aansluitend op tournee.

Ergens in een afgelegen stad, hoog op een klif aan zee, woont een familie. Hun leven is weinig spectaculair, tot ze de gordijnen sluiten en het circus van geweld begint. Terwijl de zee op het ritme van het getij tegen de klif beukt, manipuleert de clown keer op keer het publiek, balanceert de acrobaat op het gespannen koord en brult het monster als hij uit zijn kooi komt. Maar de zeespiegel stijgt en de golf van onderdrukking en machteloosheid komt de familie langzaam maar zeker tot aan de lippen te staan.
 
Tijdens de coronapandemie is de mate van geweld achter de gesloten voordeur wereldwijd dramatisch gestegen. Dat wat al verborgen was, werd door talloze lockdowns en quarantaines nog onzichtbaarder en ongrijpbaarder. Sea of Silence maakt het pijnlijke thema zicht- en hoorbaar en hoopt op die manier een opening voor gesprek te geven.
 

Credits

Concept, regie, scenografie: Floor Houwink ten Cate
Tekst: Esther Duysker, Floor Houwink ten Cate
Compositie: Annelinde Bruijs
Spel: Annelinde Bruijs, Sjaid Foncé, Abke Haring, Benjamin Moen
Lichtontwerp: Varja Klosse
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Ruimtelijk geluidsontwerp: Cesco van der Zwaag
Dramaturgie: Berthe Spoelstra
Research: Lotte Houwink ten Cate
Scenografie-advies: Julian Maiwald
Ontwerp campagnebeeld:  Inés Cuesta
Fotografie:Bas de Brouwer
Productie Frascati
Producties met dank aan Wilde Kastanje en Helmut D. Lethe jr.