Joost Zwagerman komt na zijn dood met ‘NU’

25-11-2015 (10:14) - Creatie

Museum De Pont in Tilburg toont vanaf zaterdag 28 november het project ‘NU’, naar aanleiding van de lancering van het gelijknamige boek met gedichten van Joost Zwagerman en illustraties van Marc Mulders.

Alle afbeeldingen en gedichten zullen van 28 november 2015 tot 13 maart 2016 in De Pont te zien zijn in een speciaal voor deze gelegenheid door Mart. Warmerdam vormgegeven presentatie.

woord en beeld
Schrijver, dichter en essayist Joost Zwagerman selecteerde uit zijn nog te verschijnen bundel ‘Wakend over God’ (Hollands Diep, 2016) twaalf gedichten, waarin de geloofsstrijd wordt beschreven van een naamloos blijvend ik, die soms in zijn verbeelding, soms letterlijk, met het Opperwezen in gevecht raakt over zijn worsteling met God en het geloof.

Zwagerman zei hierover zelf: ‘Emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure noemt deze gedichten mijn ‘gevecht met de Engel’, en zo beschouw ik ze ook. Ze zijn het persoonlijkste dat ik ooit in mijn leven heb geschreven, niet zomaar een gedichtencyclus, maar een zo eerlijk mogelijk verslag over mijn worsteling met het geloof en indirect ook met mijn katholieke opvoeding’.

Op uitnodiging van Joost Zwagerman heeft kunstenaar Marc Mulders zich door die gedichten laten inspireren en uit zijn rijke oeuvre een passend kunstwerk (of beelddetail) bij elk gedicht gekozen.

NU
Zwagerman schreef vlak voor zijn plotselinge dood in september 2015 in een email: ‘NU is echt schitterend geworden, prachtig, chic, maar ook heeft het boek iets onontkoombaars, beeld en tekst zitten elkaar griezelig dicht op de huid, soms kan de lezer en kijker nauwelijks vatten of het beeld nu de tekst ‘opjaagt’ of andersom. Ik vind het een schitterende twee eenheid, en ik hoop dat iedereen net zo enthousiast is als ik ben. Ik ga er kortom voor…’.

Mulders: ‘Joost en ik hebben bij alle gedichten en beelden de bovenkomende associaties getoetst en geproefd en gekeurd, als ware het een verfijnd wijnproeverijfeest’.

boek in 99 exemplaren
Deze publicatie is het derde deel in de 99 Editions, waarvan de 99 beschikbare exemplaren reeds bij voorintekening zijn uitverkocht. Mede op verzoek van uitgever Riëlle Boerland van 99 Uitgevers/Publishers en Marc Mulders presenteert De Pont het boek NU ook in deze speciale vorm waardoor een groter publiek kennis kan maken met het resultaat van de bijzondere samenwerking tussen vormgever Mart. Warmerdam, auteur Zwagerman en kunstenaar Mulders.

boekpresentatie
Voorafgaand aan de opening op zaterdag 28 november wordt het boek om 15.00 uur gepresenteerd in het auditorium. Het belooft een gedenkwaardige middag te worden.

Jaap Goedegebuure zal spreken over de laatste gedichten van Joost Zwagerman in relatie tot het werk van Marc Mulders. Dichter, schrijver/essayist en acteur Ramsey Nasr, ‘ambassadeur' van de Nederlandse dichtkunst zal enkele gedichten uit de bundel voorlezen. Hij vindt het een grote eer de gedichten van Zwagerman te vertolken