Oranje Fonds en Onze Taal vragen hulp bij zoektocht naar nieuw woord

13-07-2020 (10:21) - Creatie

Hoe noem je de band die ontstaat wanneer twee onbekenden naar elkaar omkijken? Wanneer je op straat een praatje maakt met iemand die daar behoefte aan lijkt te hebben of wanneer iemand jóu onverwacht een helpende hand toesteekt? De Nederlandse taal kent hier nog geen woord voor, terwijl deze band nu nog beter voelbaar is dan voorheen. Daarom vragen Onze Taal en het Oranje Fonds iedereen mee te helpen met deze zoektocht en suggesties in te sturen via oranjefonds.nl/hetwoord.
 
De band waar naar gezocht wordt is geen ‘vrijwilligerswerk’ of ‘mantelzorg’. ‘Vriendschap’ is het (nog) niet, ‘kennissen’ dekt de emotionele lading niet en ‘maatjes’ veronderstelt een structurele band die er vaak niet is. Want stel: je laat je boodschappen vallen en iemand helpt ongevraagd met oprapen. De volgende keer dat je elkaar tegenkomt is er een voelbare band, maar geen van de hierboven genoemde woorden dekt de lading daarvan.
 

Tijd

“Er zijn in deze tijd meer mensen die hulp nodig hebben en meer mensen die zich er bewust van zijn dat ze iets voor anderen kunnen betekenen. In onze samenleving zijn altijd al veel mensen die naar anderen omkijken, en door de crisis gebeurt dat nog meer dan voorheen”, aldus Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. “Daarom vinden Onze Taal en het Oranje Fonds het tijd om op zoek te gaan naar een woord voor die bijzondere band. Iets wat zó voelbaar is, verdient het immers om geduid te worden met een woord dat daarbij past.”
 

Pan soep

Vibeke Roeper, directeur van Onze Taal: “Het komt vaker voor dat je denkt ‘wat gek dat daar nog geen woord voor is’. Want wat bén je van elkaar, als je een pan soep brengt naar iemand die net uit het ziekenhuis komt? Betrokken, zorgzaam – je kunt de relatie wel omschrijven, maar mooier is het om er een naam aan te kunnen geven.”
 

Inzendingen

Iedereen kan van 13 tot en met 26 juli suggesties indienen via oranjefonds.nl/hetwoord. Een jury, bestaande uit schrijver en cabaretier Wim Daniëls, emeritus hoogleraar Leo Lentz (Universiteit Utrecht), Onze Taal-directeur Vibeke Roeper, en Oranje Fonds-directeur Sandra Jetten, kiest vervolgens uit alle inzendingen drie kanshebbers. Hier kan van 3 tot en met 16 augustus op gestemd worden, waarna op 17 augustus het woord bekend wordt gemaakt. De inzender van het verkozen woord krijgt 500 euro om een sociaal initiatief naar keuze mee te ondersteunen, en een boekenbon. Onder alle inzendingen worden 10 exemplaren van de nieuwe Taalkalender verloot.
 

Oranje Fonds en Onze Taal

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en niemand er alleen voor staat. Onze Taal helpt mensen dagelijks belangeloos met deskundig en persoonlijk taaladvies.