Groei aantal starters in bedrijfsleven stagneert

05-08-2021 (12:03) - Economisch

In juli is het aantal starters in het Nederlandse bedrijfsleven met slechts 1% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2020, blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2021. De stijgingen van over de voorgaande vier maanden zijn daarmee gestaakt. Deze relatieve stijgingen in 2021 hangen voor een groot deel samen met een lager aantal starters gedurende de eerste coronacrisis, in dezelfde maanden een jaar eerder. De trend van een verhoogd aantal starters ten opzichte van het voorgaande jaar liep vanaf maart 2021.

Het aantal starters in de bouwsector is gegroeid met bijna een vijfde (18%) ten opzichte van juli 2020. Ook in de horeca neemt het aantal starters toe, met 13% ten opzichte van juli 2020. Vooral de stijging bij kantines en catering is opvallend, daar is de stijging maar liefst 46%.
 

Faillissementen

Het aantal faillissementen is onveranderd laag. De reeks over de afgelopen drie maanden, vergeleken met telkens dezelfde maand in 2020, is -41% (mei), -34% (juni) en -44 % (juli).
 

Regionale trends

De sterkste toename van het aantal starters vinden we in juli vooral in een paar niet-stedelijke regio’s, namelijk Noord-Drenthe, Zuidoost Friesland, de Gooi- en Vechtstreek, het zuidoosten van Zuid-Holland, en de Veluwe. De sterkste afname van het aantal starters vinden we vooral langs de oostelijke landsgrens, met uitzondering van Twente. Ook in de regio IJmond is er een sterke afname.

Bureaus

Media

Marketing