Meer kansen voor jongeren en 50+

10-05-2017 (09:42) - Economisch

Door de toenemende schaarste in branches zoals IT en Engineering zoeken werkgevers breder naar kandidaten. Dit biedt vooral kansen voor jongeren en 55-plussers blijkt uit het Monster Year Report 2017 waarin Monsterboard jaarlijks de arbeidsmarkt onder de loep neemt.

Uit recente cijfers van het CBS blijkt al dat Nederland na Duitsland de laagste werkloosheid heeft onder jongeren van 15-24 jaar in Europa. Ook de werkloosheid onder 55-plussers daalde. Andere opvallende resultaten uit het Monster Year Report zijn dat 42% van de bezoeken aan Monsterboard in 2016 van een mobiel of tablet kwam. Het gebruik van mobiel is daarmee sinds 2013 bijna verdubbeld. Daarnaast blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen in vacatures op het recruitment platform werd gevraagd om een kandidaat met een bachelor diploma. 
 
beroepen veranderen snel 
Monsterboard verwacht de komende jaren veel nieuwe vacatures en functies door de digitalisering van de samenleving. 60 procent van de beroepen waarvoor personeel moet worden aangenomen in 2030, bestaat op dit moment nog niet. Dat vergt van recruiters een nieuwe aanpak om de juiste mensen te blijven bereiken. Gian Zandonà, managing director van Monsterboard: 'De betekenis van talent zal daardoor ook gaan veranderen. Een talent is straks niet meer iemand die net van school komt of die de perfecte opleiding voor een bepaalde functie heeft gevolgd maar eerder iemand die in staat is om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden tijdens zijn carrière. Werkgevers zullen daarom ook harder moeten werken om het juiste talent en de juiste kandidaten te bereiken. Het schaap met vier of vijf poten is niet meer te vinden, je kunt daarom als werkgever beter tijd steken in het ontwikkelen van het potentieel van een kandidaat in plaats van je blind staren op wat iemand allemaal al op zijn cv heeft staan.'
 
 
Het meest gebruikte zoekwoord op Monsterboard in 2016 was net als in 2015 het woord ‘Administratief’. Op de tweede plek staat ‘secretaresse’. Nieuw in de top-3 is het zoekwoord ‘ICT’, wat aansluit bij de gestegen vraag naar IT-banen. Op nummer vier staat de zoekopdracht Logistiek, gevolgd door Horeca op de vijfde plaats.
Er stonden maar liefst 204.000 IT-gerelateerde vacatures op Monsterboard in 2016. Ook in de sales (120.000) en in de techniek (113.000) werden veel vacatures geplaatst. Ook administratieve banen stegen in een jaar tijd met 23 procent naar een totaal van ruim 28.000. De grootste groei was te zien in beveiligingsbanen: +63 procent. Net als vorig jaar werd er in de vacatures het meest gevraagd naar functies in de branches Technische dienstverlening en IT-dienstverlening
 

 

Bureaus

Media

Marketing