Overheid alweer meest favoriete werkgever

20-02-2018 (14:12) - Economisch

De overheid is voor de tweede keer op rij gekozen tot meest favoriete werkgever van Nederland. Daarmee is het Rijk goed op weg om in het rijtje te komen van werkgevers zoals Shell, Philips en Rabobank die drie of meer jaren op rij tot favoriet waren.


Op de tweede plaats staat Shell, gevolgd door Rabobank, de Politie en KLM. Grootste daler is Philips die van een vierde plek in 2016 wegzakt naar plaats 8. Verder valt op dat top-werkgevers Unilever en Google niet meer deel uitmaken van de top-10. Daarentegen zien we dat deze werkgevers hun plaats afstaan aan Defensie en ABN AMRO, die na een aantal jaar van afwezigheid weer hun intrede doen in de top-10. Dit blijkt uit de recentste resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder 18.649 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking ondervraagd in 2017.


grootste stijgers
 

De overheid doet het met vier werkgevers in de top-10 goed: het Rijk, de Belastingdienst, de Politie en Defensie. Naast dat het Rijk de koppositie behoudt, wint de Politie aan populariteit (+5 plekken). Na jaren van afwezigheid in de top-10, positioneert Defensie zich weer in de top-10 en streeft de Belastingdienst voorbij met een 7e positie (+4). Daarbij neemt de populariteit van de Belastingdienst iets af en zakt zij een plaatsje in vergelijking met 2016.


nieuwkomers en afvallers


De Gemeente Den Haag heeft als nieuwkomer een enorme sprong vooruit gemaakt (+150) en eindigt nu op de 18e plaats. Daarnaast zijn Transport en Logistiek Nederland (TLN) (+74), het LUMC (+40), de Brandweer (+20), Gemeente Amsterdam (+15) en Apple (+11) ook in populariteit gestegen het afgelopen jaar. Opvallend hierbij is dat top werkgevers zoals Coolblue (26), Nike (76), Heineken (37), Van der Valk Hotels (129), Friesland Campina (123) en de Ministerie van Veiligheid en Justitie (38) hiervoor de weg hebben geruimd en uit de top-25 zijn verdwenen.
 

 


Bureaus

Media

Marketing