Risicobewustzijn van ondernemers laag

05-06-2012 (08:49) - Economisch

Slechts 38% van alle zelfstandig ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor bijna zeven van de tien onverzekerde zzp'ers is een verzekering te duur. Dit constateert zzp-platform Myler dat in opdracht van verzekeraar GoedGenoeg onderzoek heeft gedaan onder ruim 2400 leden van onder meer Myler, Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen.
 
Verder blijkt uit het onderzoek dat het kennisniveau van zzp'ers op dit onderwerp erg laag is. Ook komt uit het onderzoek komt naar voren dat zzp'ers de risico's van arbeidsongeschiktheid verkeerd inschatten. Driekwart van de zelfstandigen denkt dat de kans klein is dat zij arbeidsongeschikt raken. 
 
De belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid (55%) is een verkeerde werkhouding. Hierdoor kunnen problemen ontstaan aan spieren, gewrichten en botten. Ook psychische aandoeningen (23%) en aandoeningen aan het zenuwstelsel (16%) zijn belangrijke oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Het onderzoek laat zien dat zzp'ers heel anders denken over de oorzaken van werkonbekwaamheid. Volgens hen zijn vooral ongevallen (44,8%) en hart- en vaatziekten (43,4%) de boosdoeners. 
 
Een andere opvallende conclusie is dat hoe groot het risico op arbeidsongeschiktheid is en hoe ernstig dat is (financieel, emotioneel etc.) als het zich zou voordoen, helemaal niet van invloed blijkt te zijn op de keuze van zzp'ers om zich te verzekeren. Zelfstandigen zijn zich dus wel bewust van het risico van arbeidsongeschiktheid, maar het risico 'an sich' telt niet mee bij de keuze om dat risico wel of niet af te dekken.

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing