Investeringen in Nederlandse internetbedrijven blijven achter

20-05-2016 (10:25) - Economisch

De afgelopen jaren is het Nederlandse TMT ecosysteem sterk verbeterd. De aandacht van investeerders voor startups is toegenomen. Maar wat momenteel opvalt, is de afwezigheid van grote scale-up investeringen vanaf Q4 2015 tot en met nu.
 
dip
De grootste van deze miljoeneninvesteringen zijn afkomstig van Amerikaanse venture capitalists. Sterke afwaarderingen van Amerikaanse internetbedrijven eind 2015 hebben ook impact op de Nederlandse internetsector. ABN AMRO ziet een tijdelijke dip in Amerikaanse scale-up investeringen in Nederlandse bedrijven. In 2015 is wel een toename zichtbaar van seed kapitaal en serie A-investeringen. Deze kleinere bedragen zijn vooral afkomstig uit Nederland en Europa.
 
De huidige zwakte in scale-up investeringen zal naar verwachting dan ook tijdelijk van aard zijn. Steven Peters, Sector Banker Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO: 'De onderliggende trend van digitalisering is robuust. Het Nederlands ecosysteem is inmiddels zo sterk, dat het tegen een stootje kan. Investeringsgeld voor de vroege fase is beschikbaar in eigen land. Daarnaast blijven de kassen van internationale investeerders gevuld. Zij zullen de weg naar de sterke Nederlandse internetbedrijven blijven vinden.'

Bureaus

Media

Marketing