Pensioenen BP-personeel naar België

02-05-2016 (11:28) - Economisch

Oliemaatschappij BP is van plan de pensioenen van zijn Nederlandse personeel in België onder te brengen. Het gaat om 4.400 werknemers met een totaal pensioenvermogen van 1,2 miljard euro. Het concern wacht alleen nog op toestemming van de toezichthouders in beide landen.
 
voordelig
In België mogen bedrijven één Europees pensioenfonds oprichten van waaruit zij de pensioenen uit verschillende landen kunnen beheren. Door de pensioenen voor meerdere landen te bundelen, moet er een schaalvoordeel ontstaan. Dat zou in het geval van BP een besparing van 1 miljoen euro kunnen opleveren. Ook is de wetgeving in België soepeler. Volgens critici is het een risicovolle onderneming, omdat België niet veel ervaring heeft met het opbouwen van pensioenen in fondsen.  
 
gemiste kans
Volgens Sjoerd Gunnewijk, voorzitter van het pensioenfonds BP, heeft Nederland een kans laten schieten, door niet snel op Europese pensioenwetgeving in te haken. Gunnewijk zegt dat de verhuizing niets te maken heeft met het toezicht of de regelgeving in Nederland.
 
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet zich twee jaar geleden al uit over de kwestie. Hij was toen nog niet van plan de regels aan te passen. ‘Als mensen onverantwoorde dingen willen doen met pensioenvermogens is dat natuurlijk geen reden om de regels te verlichten’, zei Dijsselbloem destijds.
 

NU.nl

Bureaus

Media

Marketing