Reuters: miljarden weggesluisd via Nederland

03-05-2016 (12:26) - Economisch

In een rapport van de Verenigde Naties staat dat voor ondernemingen met name Nederland en Luxemburg populaire ‘routes’ waren om geld weg te sluizen. Persbureau Reuters wist te melden dat het in totaal gaat om investeringen van zo’n 221 miljard euro in speciale belastingefficiënte vennootschappen.
 
brievenbusfirma’s
Na de publicatie van de Panama Papers is de aandacht meer dan ooit gevestigd op het gebruik van zogenaamde brievenbusfirma’s. Er werd aangenomen dat veel bedrijven gebruik maakten van belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Volgens het rapport van de VN werd er echter ‘slechts’ 72 miljard dollar weggesluisd via deze eilanden. In Nederland werd alleen door Google al 10,7 miljard euro geïnvesteerd in een Nederlandse holding. Dit soort bedrijven gebruiken belastingparadijzen, waar Nederland dus ook onder valt, vaak voor het wegsluizen van royalty’s, omdat er in Nederland geen bronheffing wordt ingehouden op royalty’s.
 
9 mei
Onlangs werd bekend dat het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) binnenkort informatie zal publiceren van meer dan 200.000 offshore rechtspersonen. Deze informatie is onderdeel van de Panama Papers en zal veel duidelijkheid verschaffen over de omvang van dit wereldwijde ‘schandaal’. Het ICIJ zal de gevoelige informatie op 9 mei om 20:00 uur vrijgeven. 
 

NU.nl

Bureaus

Media

Marketing