Winkeliers verliezen kort geding over tarieven PostNL

18-08-2016 (18:04) - Economisch

Branchevereniging VVP heeft een kort geding tegen PostNL over tarieven voor winkeliers verloren. De voorzieningenrechter oordeelt woensdag dat er onvoldoende spoedeisend belang was. De bodemprocedure die VVP tegen PostNL heeft aangespannen loopt nog. 

 
Het kort geding draaide om ondernemers met in hun winkelruimte een afhaalpunt van PostNL. Per 1 juli heeft PostNL het vergoedingenmodel voor deze winkeliers aangepast. De vergoedingen die de ongeveer 2.500 winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten is verlaagd.
 
VVP wilde via het kort geding afdwingen dat het postbedrijf tijdens een eerder gestarte bodemprocedure de postretailers zou vergoeden volgens de regels van voor 1 juli.
 
VVP vindt dat PostNL de tarieven voor de winkeliers niet mocht verlagen, omdat dit tot een ernstige omzetdaling en zelfs faillissementen zou kunnen leiden. De branchevereniging denkt dat het om tariefsverlagingen van 25 tot 40 procent gaat.
 
PostNL spreekt dit tegen. Het bedrijf benadrukt dat deze inkomsten voor de winkeliers alleen een aanvulling zijn op de inkomsten van de verkoop van het eigen assortiment.
 
'Om vast te kunnen stellen wie van de partijen gelijk heeft, is nader onderzoek of bewijslevering noodzakelijk', oordeelt de voorzieningenrechter. 'Hiervoor is de kortgedingprocedure geen plaats." De gestelde omzetdaling is op dit moment 'onvoldoende aannemelijk.'
 
De bodemprocedure die VVP tegen PostNL heeft aangespannen loopt nog. 'Die biedt meer mogelijkheden om de bezwaren tegen de handelswijze van PostNL te behandelen,' aldus Gerard van Wezenbeek van VVP.
 

NU.nl

Bureaus

Media

Marketing