Over diep buigen en ondernemen

14-07-2009 (13:52) - Gastcolumn

In een ongelooflijk rap tempo werden wij geconfronteerd met de gevolgen van wat een crisis heet. Nog maar nauwelijks bekomen van een prettig 2008, leek iedereen het nieuwe jaar maar niet te willen beginnen.

‘Nu even niet’, leek het nieuwe motto. Eerst het eerste kwartaal aankijken, dan zien we wel verder. Maar met dat collectief ‘het eerste kwartaal aankijken’, werd het er niet beter of niet leuker op. Integendeel, het gebrek aan vertrouwen in de economie doet velen verkrampen.

Bankiers
Hoe doorbreek je in hemelsnaam zo’n situatie van collectief navelstaren? Ik pretendeer niet de oplossing te hebben, maar verwacht om te beginnen een diepe, welgemeende buiging van onze bankiers om in elk geval de indruk te geven dat ze iets van zichzelf geleerd hebben. Vervolgens zullen zij de paraplu’s die ze van de overheid kregen, nu echt door moeten geven aan het bedrijfsleven.

Het MKB is de motor van de economie, het bancaire systeem is de olie. En zoals het nu gaat, strooien de banken en kredietverzekeraars zand in de motor. Dat maakt bedrijven afwachtend: er wordt niets ondernomen, men draait op een automatische piloot. Als in een winterslaap wordt zo min mogelijk energie verbruikt in de hoop dat als men wakker wordt de zon weer schijnt.

Durven
En daar gaat het mis! Juist nu liggen er voor gezonde bedrijven kansen. Kijk naar je onderneming, pas je organisatie aan de nieuwe werkelijkheid aan, onderneem en communiceer met je klanten en prospects.

Investeren is nu relatief goedkoop en de revenuen zijn hoog als je bedenkt dat er echt ook weer een einde aan deze crisis komt. Onderneem en communiceer juist nu al was het maar omdat je concurrent niet durft!


Arthur Diephuis
directeur True Colours Nederland


Reacties

Beste Arthur, goed gesproken! Het MKB is inderdaad de motor van de econimie en daarom is het juist zi frustrerend dat de banken zo weinig (tot niks) doen. Dat terwijl ze zelf enorm verantwoordelijk zijn voor deze financiele situatie.

Goed dat je dit zo zegt en deelt met andere professionals! Succes met Treu Colours en Stoeigras. Ik kom graag nog eens lang.

Met vriendelijke groet,

Rene
Rene Beijer @ 28-05-2009 12:45 uur
Hee Arthur, goed gesproken. Los van de lamlendigheid van de bankiers met in hun kielzog de CEO's van de grote bedrijven zijn we het er wel over eens dat we ons vooral in vertrouwenscrisis bevinden. En vooruit, laten we als MKB dan maar weer het voorbeeld geven door vooral door te gaan met ondernemen.

Ik doe mee!

Groeten,
Ellert
Ellert Janssen @ 28-05-2009 16:13 uur
Ik heb het geforward naar mijn relaties binnen een paar banken, in de hoop dat ze om deze heldere uitleg niet heen kunnen. Well spoken!
Richard @ 03-06-2009 00:05 uur