44 procent van de Nederlanders ziet Koningsdag liever op 30 april

25-04-2018 (11:27) - Marketing

Ruim 44 procent van de Nederlanders zou Koningsdag liever als vanouds op 30 april vieren. De meest genoemde reden is dat het nou eenmaal traditie is om ons Koningshuis op 30 april te vieren. Dit blijkt uit onderzoek door studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Sixt.

 
Hoewel we inmiddels al vijf jaar feesten op 27 april, komt er ieder jaar nog een groot aantal in oranje geklede ‘vergistoeristen’ op 30 april naar Nederland. Sixt vroeg zich af of Nederlanders eigenlijk nog een voorkeur hebben voor één van de data en voerde een onderzoek uit.
 

Feest als vanouds

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 44 procent Koningsdag liever als vanouds op de 30e zou vieren.  "Als je het 42 jaar op 30 april hebt gevierd dan ‘hoort’ dat zo en voelt een andere datum onlogisch," zegt één van de respondenten. Bovendien vinden veel Nederlanders de laatste dag gemakkelijker te onthouden. Ook het weer is een populaire reden: "Op de 30e was het altijd mooi en op de 27e tot nu toe nog niet! En de meivakantie zit er dan ook meteen aan. Dat is veel fijner en dan zijn werkgevers ook wat losser met vrij geven."
 

#AlwaysOrange

Om de 30e toch weer als een feestdag aan te laten voelen, lanceert Sixt de #AlwaysOrange campagne. “We gaan een periode in, waarin het hart van de Nederlanders oranje kleurt,” zegt Mariska van Delft, Marketing Manager bij Sixt Benelux. “Het Nederlands elftal is er helaas niet bij op het WK, maar als verzachting zullen we de komende maanden allerlei opvallende oranje acties uitvoeren. We trappen af met een actie op 30 april. Vanaf die dag kun je twee weken lang elke dag een knaloranje BMW i3 of Mini Cooper huren voor slechts 1 euro per dag bij de SIXT-vestiging in Amsterdam West.
 

Bureaus

Media

Economisch