ASN Beleggingsfondsen verder als ASN Impact Investors

11-05-2021 (10:55) - Marketing

ASN Beleggingsfondsen heten vanaf heden ASN Impact Investors. Deze naam sluit beter aan bij waar ASN voor staat en wat ze met hun beleggingsfondsen wereldwijd ambiëren: een positieve impact op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. ASN Impact Investors is dan ook de eerste vermogensbeheerder ter wereld die de biodiversiteit footprint van haar beleggingsfondsen meet om te sturen op natuurherstel en roept andere vermogensbeheerders op dat ook te doen.
 
Directeur ASN Impact Investors Bas-Jan Blom licht toe: "Duurzame vooruitgang realiseren is wat ons sinds onze oprichting in 1993 drijft. We richten ons op positieve impact naast een gezond financieel rendement. Dat betekent voor ons: concrete doelen stellen, meten wat het effect van onze beleggingen is en daar transparant over rapporteren aan onze beleggers. En daarin zijn we ambitieus. We hebben onszelf het doel gesteld om in 2030 met alle beleggingen en investeringen per saldo een positief effect te hebben op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten."
 

Nieuwe naam

De keuze voor een Engelse naam lag voor de hand. ASN Impact Investors ontvangt steeds meer vraag van buitenlandse partijen die in de ASN beleggingsfondsen willen beleggen, zeker sinds een deel van de fondsen als UCITS-fonds beschikbaar is (2020). Steeds meer vermogensbeheerders maken de stap naar duurzaam beleggen en daar is ASN Impact Investors positief over. Blom vindt dat beleggingsfondsen echt hun verantwoordelijkheid moeten nemen wat betreft de duurzame impact die ze kunnen hebben.
 

SFDR

De (actieve) fondsen van ASN Impact Investors vallen volgens de SFDR-regelgeving in de categorie donkergroen: artikel 9. Dat betekent dat deze fondsen tot de hoogste categorie behoren en duurzame vooruitgang stimuleren. Bas-Jan Blom: "Eigenlijk zou het merendeel van de als donkergroen geclassificeerde fondsen dus lichtgroen moeten zijn en moet er een nieuwe categorie komen. Een categorie met fondsen die investeren in natuurherstel waardoor de CO2-uitstoot werkelijk wordt verlaagd en de biodiversiteit werkelijk toeneemt. Eigenlijk mag je alleen dergelijke fondsen donkergroen noemen".
 

Bureaus

Media

Economisch