IKEA en Piet Hein Eek presenteren nieuwe designcollectie

18-01-2018 (14:41) - Marketing

In april 2018 lanceren IKEA en Piet Hein Eek de designcollectie INDUSTRIELL. Na de succesvolle JASSA collectie is dit een volgende stap in de samenwerking met de Nederlandse topontwerper. In de INDUSTRIELL collectie komt het beste van twee werelden samen: de eigenheid van handgemaakte producten en de toegankelijkheid van productie op grote schaal. De collectie bestaat uit stoelen, tafels, zitbanken, lampenkappen, theedoeken, borden, glazen, vazen en een wandkast. 
 

In samenwerking met Eek ontwikkelde IKEA nieuwe manieren van werken met hout, glas, keramiek en textiel. Handgemaakte schetsen en mallen werden omgezet in digitale ontwerpen, om zo de menselijkheid en individualiteit te behouden. 


Imperfecties behouden

IKEA en Eek delen de ambitie om zo min mogelijk materiaal te verspillen. Zo zijn van de wandkast alleen de restanten van zaagsneden en gaatjes afgevoerd. Imperfecties als knoesten en afwijkingen in de structuur en kleur van het hout zijn behouden. Karin Gustavsson, Creative Leader van IKEA, vertelt: “Het mooie aan INDUSTRIELL is dat je de persoonlijkheid achter de producten kunt voelen. De producten zijn gemaakt om te combineren met wat je al hebt en ze gaan lang mee, dus hopelijk worden zij ook onderdeel van jouw persoonlijkheid.”
 

Respect voor materiaal en ambacht

Eek en IKEA gebruiken in deze nieuwe collectie vurenhout, een materiaal dat voor IKEA van grote waarde is. IKEA maakte in de beginjaren veel producten van vurenhout, en toen in 1970 het eerste filiaal van IKEA afbrandde, leverden de Poolse vurenhout-fabrieken gratis nieuwe voorraden, waardoor de winkel sneller kon worden herbouwd. Tegenwoordig zie je steeds minder meubels van glad vurenhout. Met de INDUSTRIELL collectie geven Eek en IKEA een heel nieuw gevoel aan dit materiaal en ondersteunen zij de vurenhout-fabrieken in Polen.

Bureaus

Media

Economisch