KIJK komt met complotspecial

24-06-2021 (12:56) - Media

Complottheorieën zijn van alle tijden. Maar in een vooral door sociale media aangewakkerde trend waarin feiten er niet meer toe lijken te doen, stijgt het aantal mensen dat in complottheorieën gelooft hard. Hoog tijd dus om de belangrijkste samenzweringstheorieën onder de loep te nemen en de geruchten van de feiten te scheiden. In de 300 pagina’s tellende special ontleedt KIJK 55 wereldschokkende samenzweringen.
 
Van de sekteleden die in de Guyaanse jungle massaal zelfmoord pleegden tot de verdwenen goudvoorraad in het Amerikaanse Fort Knox. Van de bizarre vlucht van nazi-kopstuk Rudolf Hess tot de ongrijpbare Illuminati. En van de macht van de pillenmaffia tot de vermeende betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij de aanslagen op 9/11. Hoofdredacteur André Kesseler: "We proberen om bij al die complottheorieën zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. Dat doen we vooral door kritisch te denken en de heel nuttige methode van Ockhams scheermes te gebruiken. De fransiscaner monnik Willem van Ockham bedacht al in de veertiende eeuw: 'Stel dat er verschillende hypotheses zijn die een bepaalde gebeurtenis kunnen verklaren, dan is de hypothese waarvoor je de minste aannames moet doen meestal de beste'. Complottheorieën als die over Area 51 - de geheime basis waar de Amerikanen aliens en hun technologie verborgen zouden houden - kun je op die manier ontkrachten. Maar soms leidt het scheermes ook tot de conclusie dat een theorie vrijwel zeker waar is. Zoals de Ustica-ramp waarbij een passagiersvliegtuig van Itavia in 1984 boven de Middellandse zee door NAVO-vliegtuigen uit de lucht werd geschoten."
 

Zin en onzin

Volgens de hoofdredacteur van KIJK is er zes maanden lang aan de special gewerkt. “Het was een monsterklus, maar wel een heel leuke. Complottheorieën leven, mede dankzij de COVID-pandemie, als nooit te voren. En wij doen als een gedegen populair wetenschappelijk tijdschrift niets liever dan zin en onzin van elkaar scheiden."

 


Bureaus

Marketing

Economisch