Myjour moet fotograaf schadevergoeding betalen

06-10-2015 (17:15) - Media

17.15 uur - Online kiosk Myjour moet fotograaf Ferry de Kok een schadevergoeding betalen voor het gebruik van een door hem gemaakte foto op social media. Dit heeft de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam bepaald.
 
Myjour deelde op 9 augustus 2014 een link op Facebook en Twitter naar een artikel van Panorama op myjour.com. De foto behorende bij dit artikel, een portret van Willem Holleeder gemaakt door De Kok, werd door Facebook automatisch als thumbnail bij de berichten geplaatst.
 
Volgens De Kok heeft Myjour inbreuk gemaakt op zijn auteursrecht door de Holleeder-foto zonder zijn toestemming en zonder naamsvermelding te verspreiden via Facebook en Twitter. De kantonrechter heeft De Kok in het gelijk gesteld.
 
Hoewel het linken naar content op internet niet verboden is, heeft Myjour volgens De Kok zijn foto zelf bij de berichten geplaatst. De rechtbank volgt de redenering van De Kok en noemt het verschijnen van de foto's op social media een nieuwe openbaarmaking.
 
Jan Verheul, mede-eigenaar van Myjour: 'Facebook en Twitter nemen automatisch foto's over van een website waar naar gelinkt wordt. Deze foto verschijnt dan als thumbnail bij het bericht. Zo is dat ook gegaan bij het bericht dat Myjour op 9 augustus 2014 online plaatste. De uitspraak van de rechter is gebaseerd op het auteursrecht dat niet meer past bij deze tijd.'
 
Myjour moet een schadevergoeding betalen van 693,75 euro. Dit is een stuk minder dan de 7500 euro die De Kok eiste. Myjour heeft inmiddels alle berichten op Facebook en Twitter, waarin verwezen wordt naar de artikelen van uitgevers in de kiosk, verwijderd.  

Bureaus

Marketing

Economisch