Nederland twitterde 122.009 keer over Olympische Spelen

26-02-2018 (17:51) - Media

Met 8 gouden medailles en in totaal 20 plakken was Nederland wederom een dominante speler tijdens de Olympische Winterspelen. En dat bleef niet onopgemerkt: Twitter is als hoofdpodium voor sportgerelateerd nieuws weer veelvuldig gebruikt om atleten te supporten en successen te delen. In Nederland werden 122.009 tweets verstuurd rondom de Olympische Spelen. Wie werd het meest gementioned en welke tweets waren het populairst? Kortom: what was happening on Twitter?
 

Vrouwen door het dak

De successen van de Nederlandse schaatsers zijn precies terug te zien in de stijging van activiteit op Twitter, want op 10, 11 en 15 februari was het tweetvolume in Nederland het hoogst. 15 februari was de dag van het volledig Nederlandse podium bij de 3.000 meter vrouwen en de zilveren medaille van Sjinkie Knegt. Deze dag ging door het dak met 14.285 tweets. Op plek twee staat 10 februari (14.244 tweets), de dag van de zilveren medaille voor Jorrit Bergsma op de 10 kilometer en dezelfde dag dat Sven Kramer naast dit podium greep. De derde plek is wel voor Sven: op 11 februari bracht zijn goud op de 5.000 meter 12.520 tweets. Van 41% van de tweets is een positief sentiment vastgesteld, 9% bevatten een negatief sentiment. Het overgrote deel van de Nederlandse twitteraars achter de tweets is man (64%).
 

Politieke inhakers

Twitter is ook een dankbaar medium om in te haken op het nieuws. In de top #10 meest geretweete foto’s binnen Nederland staat de inhaker op Trumps America’s First met de foto van de Nederlandse vlag waarop te lezen is ‘Sorry Mr. President, the Netherlands First and 2nd and 3rd!’. Ook wordt op het aftreden van Halbe Zijlstra ingehaakt met een foto van Zijlstra op het ijs en het bijschrift ‘Je raadt het al #HalbeWasErbij’. Opvallend was de tweet van de in Canada wonende Nederlander Jos Duijvesteijn over de opening van de Olympische Spelen op NBC waarbij presentatrice Katie Couric aangaf dat de Nederlanders zo goed zijn in schaatsen omdat ‘schaatsen een belangrijk vervoermiddel is in Nederland en met name Amsterdam’. Deze tweet ging wereldwijd viral en werd al ruim 2 miljoen keer bekeken en 18.000 keer geliked.
 

Oranjekoorts

Dat de oranjekoorts echt was uitgebroken, is te zien in de top 10 hashtags waarin #zodoenwedat en #teamnl veelgebruikt zijn. Ondanks (of juist dankzij) zijn misser op de 10 kilometer blijft @SvenKramer86 op Twitter razend populair: hij staat op nummer 1 in de top-10 mentions en twee van de 10 meest geretweete foto’s zijn foto’s met Sven Kramer. Overige schaatsers in de top-10 mentions zijn @Ireenw, @jorientermors, @suzanschulting en @KjeldNuis. 
 
Bron: Crimson Hexagon

Bureaus

Marketing

Economisch