Podcast-app NPO krijgt 'vaste' programmering

03-03-2022 (11:06) - Media

De podcast-app NPO Luister gaat in de toekomst werken vanuit een soort programmeringsconcept. Dat moet luisteraars helpen om nieuwe genres en titels te ontdekken.
 
Ook wil Herbert Codée, programmacoördinator Online, meer interactie faciliteren in de honderden podcasts van de NPO om luisteraars direct met makers in contact te brengen. "Denk aan een ritme waarbij je door de dag heen verschillende interessegebieden gepresenteerd krijgt. We willen de luisteraars meer gaan gidsen in onze app". Dat gebeurt op een wijze zoals ook tv- en radiozenders worden geprogrammeerd omwille van de herkenbaarheid.
 

Me time

Directeur Audio Jurre Bosman vertelt dat podcasts bij de verdeling van budget geen hekkensluiter zijn. Podcasts stellen de dertien omroepen in staat om de diepte in te gaan met de verhalen die ze willen vertellen. Sommige podcasts bestaan enkel in een luister-app en andere worden aangekondigd en besproken op de radio. "Radio is hier en nu, podcasts zijn 'me time'."
 
Komende vernieuwingen in de eigen luister-app zijn gericht op het helpen ontdekken van nieuwe producties en genres. Er is een aanvraag ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om door te mogen gaan met NPO Luister, dat nu nog een experimentele dienst is. Als die goedkeuring er komt, de Raad van Cultuur adviseerde onlangs positief, gaat de app zijn volgende levensfase in. Van experimenteel naar structureel onderdeel van het publieke media-aanbod.
 

Andere KPI's

Of een podcast succesvol is, hangt af van de doelstelling waarmee deze is gemaakt. Een kleine productie die duizenden luisteraars oplevert, kan een hit zijn omdat het spot-on in de doelgroep is. On-demand audio is geen massamedium, dus er gelden andere KPI’s. Bosman legt uit dat een titel niet eerder tegen het licht wordt gehouden dan na 26 weken. "Alleen dan kan je waarde uit de longtail toekennen."

https://www.emerce.nl/nieuws/podcastapp-npo-krijgt-vaste-programmering

Bureaus

Marketing

Economisch