Rechter pakt Exterion hard aan

26-10-2016 (15:52) - Media

Het gemeentelijke vervoersbedrijf van Rotterdam RET is door de rechter keihard teruggefloten wat betreft haar handelwijze bij de onderhandse gunning van de exploitatie van alle outdoormedia (Abri’s, metrostations, bussen, tram en metro) aan Exterion.


onherroepelijk
De rechter veegde alle tegenargumenten van het RET en Exterion van tafel dat de gunning correct zou zijn verlopen. De uitspraak van de rechter is onherroepelijk. Exterion moet daarom per 1 januari 2017 stoppen met het exploiteren van alle buitenreclamemedia in en rond het Rotterdamse vervoer.


10-jaarcontract
JCDecaux ging eerder dit jaar in beroep tegen het feit dat het nieuwe 10-jaarcontract niet volgens de Europese aanbestedingsprocedures is verlopen en onderhands aan Exterion werd gegund. Het heeft op dit moment soortgelijke beroepsprocedures lopen bij Eindhoven en de Nederlandse Spoorwegen. 


niet voor niets
Voor JCDecaux directeur René Witzel is de uitspraak van de rechter enorm goed nieuws: 'De Europese aanbestedingsregels zijn er niet voor niets. We hebben als grootste wereldwijde speler geen schijn van kans gehad. En die krijgen we straks wel als het RET de exploitatie van haar media opnieuw moet gaat aanbesteden.'


andere gemeenten
De uitspraak van de rechter heeft mogelijk ook voor andere gemeenten gevolgen. Witzel: 'Ik ben er van overtuigd dat door deze uitspraak gemeenten niet zo makkelijk onderhands meer gaan gunnen. Het is namelijk tegen de regels en het kost het gemeenten enorm veel geld als zij achteraf op gezag van de rechter bestaande contracten moeten terugdraaien. Denk aan het betalen van schadevergoeding of het compenseren van investeringen die dan al gemaakt zijn door buitenexploitanten.'


schadevergoeding

JCDecaux bereidt op dit moment via haar advocaten een nieuwe procedure voor. Het zal schadevergoeding eisen van het RET en Exterion nu tijdens de beroepsprocedure aan het licht is gekomen dat beide bij een eerdere onderhandse gunning in 2007/2009 via een sideletter zakelijke afspraken hebben vastgelegd die JCDecaux hebben geschaad en de vrije marktwerking hebben belemmerd.


Bureaus

Marketing

Economisch