Scheltema scoort met biografie Litmanen

29-04-2016 (17:32) - Media

Vandaag was de boekpresentatie van de autobiografie van Jari Litmanen bij uitgeverij Scheltema. Althans, dat had het moeten worden. Door de overweldigende belangstelling van fans werd het programma omgegooid en was er louter een signeersessie van bijna twee uur. De trappen van het pand waren volledig bezet en buiten stond de rij tot bijna op de Dam. De goedlachse Fin onderging het allemaal gelaten. 
 
Litmanen10
Jari Litmanen is een van de meest succesvolle buitenlandse voetballers ooit in dienst van Ajax. In het boek ‘Litmanen10’, verwijzend naar het rugnummer dat hij onder andere bij Ajax droeg, vertelt hij openhartig over zijn carrière. Het boek kwam eerder al uit in zijn geboorteland en is vertaald naar het Nederlands. De biografie is in samenwerking met Voetbal International gemaakt. Dat de Fin in Amsterdam nog altijd immens populair is bleek vandaag eens te meer. 
 
Grote successen
De legendarische nummer 10 maakte furore in de jaren negentig en won met Ajax de grootste prijzen die er te winnen vielen. Zowel de Champions League als de Wereldbeker werden door de Amsterdammers gewonnen, Litmanen was de architect van dat elftal. Aan het roer stond in die tijd Louis van Gaal, door Litmanen in zijn boek omschreven als ‘de beste trainer die ik ooit gehad heb’. Litmanen keerde na omzwervingen naar Barcelona en Liverpool, zijn droomclub, weer terug bij Ajax in 2002. Hij zou echter nooit meer de successen kennen die hij midden jaren 90 ervaarde met de gouden generatie van Van Gaal. De ongekende populariteit van de spelverdeler in die tijd is nog steeds merkbaar. Litmanen wordt verantwoordelijk gehouden voor de introductie van de voornaam Jari in Nederland.  

Man van glas
Ondanks dat hij een fenomenale voetballer en een echte balvirtuoos was, staat de beste voetballer in de Finse geschiedenis in Nederland vooral bekend als ‘man van glas’. Hij was veelvuldig geblesseerd. In zijn boek omschrijft de Fin wanneer en hoe de problemen ontstonden. Een enkelprobleem lag ten grondslag aan de meeste blessures die hij opliep. Ook vertelt hij over zijn frustratie dat mensen hem constant bleven en blijven vragen naar al zijn blessures. 
 
De presentatie
Het moet voor de schuchtere Fin wat ongewoon en misschien zelfs wat ongemakkelijk zijn geweest, al die aandacht. Horden fans en vele journalisten en andere belangstellenden kwamen naar Scheltema om een glimp van de superster van weleer op de vangen, of om hun boek (dat ze ter plekke moesten kopen indien ze deze nog niet hadden) te laten signeren door de meester zelf. 
 
Litmanen staat bekend als een rustige, sympathieke man. Als voetballer en als mens deed hij nooit gekke dingen. In zijn boek vertelt hij dat hij al die aandacht niet nodig heeft. Hij trekt zich liever terug om te genieten van zijn rust. Hij lijdt een relatief teruggetrokken bestaan met zijn familie in Estland. De oud-ajacied geniet er van de mooie natuur en van zijn leven buiten de spotlights. Toch moest hij er vandaag aan geloven, bijna twee uur lang in de schijnwerpers. Hij zette zijn krabbels, lachte wat en maakte hier en daar een droge opmerking die kenmerkend is voor de nuchtere Fin. Toch zal hij ongetwijfeld blij zijn dat hij nu weer lekker terug kan naar zijn gezin in Estland, heerlijk in de anonimiteit. 
 

 


Bureaus

Marketing

Economisch