Diploma-informatie op LinkedIn vaak niet correct

17-11-2017 (10:41) - Mensen

 Ruim een derde van de NIMA-gediplomeerden die via LinkedIn of een online bedrijfsprofiel aangeeft te beschikken over NIMA A, B of C blijkt in werkelijkheid geen diploma te hebben of heeft een lager diploma dan wordt beweerd. Dat blijkt uit een recente steekproef die de beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales heeft uitgevoerd.


fantaseren over diploma's

Examens zijn het belangrijkste product van de beroepsvereniging NIMA. De laatste twee jaren zijn het aantal afgenomen NIMA-examens sterk gestegen. Dit mede door de stijging in het regulier onderwijs en op digital marketinggebied. Door de waarde die het diploma op een cv vertegenwoordigt, stijgt ook het risico op misbruik en fraude. Sommige professionals fantaseren over NIMA-diploma’s. Van de 100 random gelichte cv’s bleken er 38 niet in orde. Uit de steekproef bleek dat deelcertificaten soms worden geïnterpreteerd als volledig diploma. Ook gezakten bleken zich na hun opleiding als diplomahouder te profileren.  


Misleiding

Martin Huisman, voorzitter van NIMA: ‘We kregen vaker signalen dat er soms bewust, soms onbewust wordt gesjoemeld met NIMA-diploma’s. Daarom zijn we gaan zoeken naar mensen die online beweren een diploma te hebben gehaald. In sommige gevallen is er misschien sprake van een vergissing, maar dit lijkt in de meeste gevallen onwaarschijnlijk. Je hebt geen diploma als je het examen niet met een voldoende hebt afgerond. Het niet juist weergeven van je diploma’s is niet integer.’


diplomaregister

Alle geslaagden (99,6%) worden vermeld in het openbaar diplomaregister op . Kandidaten gaan voor het afleggen van hun examen akkoord met deze vermelding. In het register staan bijna 70.000 personen.