Nederlanders geloven massaal in 'de ware'

10-08-2016 (10:16) - Mensen

De meerderheid van de Nederlanders (84 procent) gelooft in ‘ware liefde’: het idee dat er op deze wereld één, of hooguit een paar, liefdespartners rondlopen bij wie we het gevoel hebben dat diegene echt voor ons is gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek door Psychologie Magazine. 
 
Vijfhonderd mensen - representatief voor alle Nederlanders – vulden online een vragenlijst in over hun ideeën over de liefde. De uitkomsten laten zien dat wij, ‘nuchtere’ Nederlanders, al met al behoorlijk romantisch zijn.
 
uitkomsten
De belangrijkste uitkomsten uit het grote liefdesonderzoek:
Bijna de helft van de mensen gelooft dat het mogelijk is om vrijwel direct op iemand verliefd
te worden, zelfs nog voordat je met diegene hebt gepraat – mannen geloven dat wat vaker dan vrouwen. Ruim een derde (35 procent) van de Nederlanders is weleens verliefd geworden op het eerste gezicht.
 
Vrouwen hebben vaker het idee dat er slechts één soulmate voor hen rondloopt, mannen dat er een paar ware liefdes kunnen zijn. Van alle Nederlanders zegt ruim tweederde zijn of haar ware liefde te hebben gevonden – en nu een relatie te hebben met diegene.
 
Maar we blijven wel realistisch: slechts een kwart van de Nederlanders is van mening dat een liefdesrelatie vooral vanzelf gaat. Toch heeft 64 procent tijdens een relatie weleens het gevoel gehad dat die helemaal vanzelf ging, en dat ze er bijna niet aan hoefden te werken
 
Ruim de helft (58 procent) is ervan overtuigd dat liefde alle praktische problemen kan overwinnen – bijvoorbeeld geldproblemen, fysieke afstand of conflicten over werk of kinderen. Vrouwen geloven dat wat vaker dan mannen

goed nieuws
Dat we zo romantisch zijn is goed nieuws. Want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: mensen die sterk geloven in romantische ideeën, zoals ‘de ware bestaat’, hebben over het algemeen betere relaties.