Fotoboek over het Nederlandse Fotoboek

18-01-2012 (08:40) - Publicaties

Het Nederlandse fotoboek staat internationaal in hoog aanzien en wordt nog steeds geroemd. In de woorden van fotograaf en verzamelaar Martin Parr: ‘The Dutch continue to be the best bookmakers in Europe’. Hoog tijd om eens uitgebreid het licht op het Nederlandse fotoboek te laten schijnen en de enorme rijkdom en allure van het Nederlandse fotoboek te tonen, toegankelijk voor een breed publiek. 
Het Nederlandse fotoboek beschrijft voor het eerst de jonge geschiedenis van het fameuze Nederlandse fotoboek. Samenstellers Rik Suermondt en Frits Gierstberg kozen ruim 120 van de belangrijkste Nederlandse fotoboeken en plaatsten ze in de context van fotografische en maatschappelijke ontwikkelingen.
 
Het naoorlogse Nederlandse fotoboek is uniek vanwege een lange traditie waarin grafisch vormgevers en fotografen nauw samenwerken. Het wordt internationaal hoog gewaardeerd en veel fotoboeken zijn opgenomen in verzamelingen van musea en privéverzamelaars.  Zes thematisch-chronologische hoofdstukken behandelen bedrijfsfotoboeken, fotoboeken over jeugdcultuur, landschapsboeken, stedenboeken, reisboeken enautonome fotoboeken. Per thema worden de twintig opmerkelijkste fotoboeken beschreven en geïllustreerd met prachtige afbeeldingen van de covers en delen van het binnenwerk.
 
Samenstelling en redactie: Frits Gierstberg, Rik Suermondt
Auteurs: Tamara Berghmans, Flip Bool, Patricia Börger, Martijn van den Broek, Karen Duking, Frits Gierstberg, Karin Krijgsman, Claudia Küssel, Pieter van Leeuwen, Pim Milo, Mirelle Thijsen, Mireille de Putter, Max van Rooy, Bart Sorgedrager, Rik Suermondt, Anneke van Veen.
 
Nederlandse editie | ISBN 978-90-5662-845-1
Engelse editie | ISBN 978-90-5662-846-8
€ 49,50 | Verschijnt 10 maart 2012
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.