FREITAG produceert circulair vrachtwagenzeil met partners

01-03-2022 (13:40) - Sustainable

FREITAG, de tassenfabrikanten gevestigd in Zürich, houden niet van halve maatregelen. Om ervoor te zorgen dat hun iconische tassen - gemaakt van gebruikt vrachtwagenzeil - in de toekomst niet alleen gerecycled maar ook eindeloos recyclebaar zijn, slaan zij de handen ineen met een select groepje industriële partners voor de ontwikkeling van een vrachtwagenzeil dat volledig voldoet aan circulariteitscriteria.
 
FREITAG denkt en handelt in cycli, dat is al meer dan 25 jaar de bedrijfsfilosofie. "Tegenwoordig richten we ons vooral op hoe we de wegtransport industrie kunnen voorzien van circulair materiaal. Dat zou ons als bedrijf namelijk ook in staat stellen om in eindeloze cycli te kunnen handelen", aldus FREITAG’s mede-oprichter Daniel Freitag. Op het gebied van textiel heeft FREITAG dit doel al behaald: hun 100% composteerbare kledinglijn F-ABRIC wordt van begin tot eind door het merk zelf ontwikkeld.

Iets meer dan een jaar geleden besloot FREITAG om de wielen in beweging te zetten en een nieuw type zeildoek te ontwikkelen dat zou voldoen aan strikte circulariteits criteria. Het beoogde materiaal moest net zo robuust, duurzaam, waterafstotend en praktisch zijn als het bestaande van PVC. En in plaats van in de prullenbak, zou het nieuwe zeil aan het einde van de rit in een biologische of technische kringloop terechtkomen. Alwaar het op een dag biologisch zal ontbinden, of anders afgebroken wordt tot technische bestanddelen waaruit nieuwe zeilen of andere producten kunnen worden gemaakt.
 

The tarpaulin revolution

Als onderdeel van deze zoektocht in een voor hen nog onbekend gebied, heeft FREITAG twee Circulair Technologen aangesteld. Dit projectteam is binnen de FREITAG toeleveringsketen op zoek gegaan naar interessante en geïnteresseerde partners met de benodigde expertise op het gebied van materialen, chemicaliën en composiet. Samen met bedrijven en instellingen op het gebied van circulariteit en materiaaltesten is een collectief samengesteld van zeer gemotiveerde partners, op weg naar wat FREITAG de tarpaulin revolution noemt. De functie van FREITAG hierin laat zich het best omschrijven als die van creatief brein, bezielende kracht of spirituele bijrijder.
 

Het sluiten van de kringloop

"De hele transport- en logistieke sector heeft momenteel te maken met disruptieve veranderingen. Autonome vrachtwagens, digitalisering en elektrische aandrijving zullen de logistiek van transport ingrijpend veranderen. Wat de industrie nu nog mist, is een materiaal met een gesloten kringloop dat grote potentie heeft voor de toekomst. Daar springen we in de bres. En als restrecyclers van het materiaal worden we gedreven door een zekere mate van eigenbelang", zegt Oliver Brunschwiler, Company Lead.