IKEA aan basis van circulaire doorbraak matrasrecycling

02-02-2021 (11:25) - Sustainable

RetourMatras opent later dit jaar in Lelystad een nieuwe fabriek met innovatieve recyclingactiviteit voor matrassen. In deze fabriek past RetourMatras een nieuwe techniek toe waarmee het schuim uit oude matrassen volledig gerecycled kan worden tot een grondstof voor nieuw schuim: een grote stap richting een volledig circulair matras.
 
Het is voor het eerst dat deze technologie op commerciële schaal op door consumenten afgedankte matrassen wordt toegepast. Deze circulaire doorbraak is het resultaat van vele jaren onderzoek en ontwikkeling door Ikano Industry (matrassenproducent van IKEA) en laat zien hoe samenwerking binnen de hele keten de sleutel is naar een circulaire economie. De nieuwe fabriek is gefinancierd door Ingka Investments (de investeringstak van Ingka Group, de grootste franchisenemer van het merk IKEA), Ikano Industry en Renewi.
 
Met de investering in de nieuwe recyclingtechnologie dragen deze partijen bij aan de mogelijkheid tot het recyclen van alle onderdelen van matrassen. Dit is noodzakelijk voor de overgang naar een volledig circulaire economie.