'Glasvezel heeft beste tijd gehad'

31-08-2016 (10:44) - Tech

De populariteit van glasvezel is tanende: wat betreft bestelde gemiddelde snelheid is de techniek inmiddels ingehaald door kabel en VDSL. Dit blijkt uit een inventarisatie van Breedbandwinkel.nl over de afgelopen twee jaar.
 
De door consumenten bestelde snelheid van kabel steeg in die periode van 40 naar 100 Mb/s, terwijl de gemiddelde bestelde snelheid van glasvezel rond 60 Mb/s bleef hangen. 
 
miljoen actieve huishoudens
Glasvezel werd een aantal jaar geleden nog een grootse toekomst voorspeld. De techniek zou binnen vijf jaar groeien tot 3,5 miljoen huishoudens in 2017. 'Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald', zegt Peter van Wezel, directeur van Breedbandwinkel.nl. 'Dat is nu zo’n 2,5 miljoen huishoudens, waarvan er slechts bijna een miljoen actief in gebruik zijn.'
 
glasvezelgebruikers wel trouw

Als je kijkt naar overstappers tussen de verschillende technieken blijkt wel dat glasvezel-gebruikers trouw zijn. Bijna 70 procent van de overstappers met glasvezel blijft bij deze techniek. Bij kabel zie je dat ruim 60 procent van de overstappers kiest voor een DSL-abonnement. Ook DSL-gebruikers zijn trouw: ruim driekwart van de overstappers blijft bij deze techniek.