Nederlander leert niet van megahacks

24-11-2016 (11:34) - Tech

In 2016 zijn enkele zeer grote hacks in het nieuws geweest. Wachtwoorden van honderden miljoenen mensen kwamen op straat kwamen te liggen. Toch passen veel Nederlanders hun wachtwoordbeleid niet aan. Dit blijkt uit onderzoek van technologiewebsite Tweakers, uitgevoerd door DirectResearch.
 
Onder de gehackte sites bevonden zich grote namen als LinkedIn, Yahoo en seksdatingsite AdultFriendFinder. Ondanks deze waarschuwing gebruiken veel Nederlanders nog steeds zwakke wachtwoorden of één wachtwoord voor verschillende online diensten, iets wat veel risico’s met zich meebrengt. De houding is dit jaar wat dat betreft niet veranderd ten opzichte van 2015. Gek genoeg maakt de helft van de Nederlanders zich wel zorgen over de kans dat zijn of haar persoonlijke pagina van een online dienst wordt gehackt.
 
Het grootste struikelblok voor Nederlanders is het onthouden van alle wachtwoorden. Uit het onderzoek komt naar voren dat veel mensen het als onmogelijk ervaren om elke keer een ander wachtwoord aan te maken, terwijl ze noodgedwongen wel steeds meer wachtwoorden moeten onthouden voor een groeiend aantal online diensten. Dat er speciale software bestaat voor het genereren en bewaren van wachtwoorden is maar bij weinigen bekend.
 
Op de website wachtwoordbewust.nl staat informatie over hoe mensen verantwoord kunnen omgaan met hun wachtwoorden.