VR als behandelmethode bij GGZ-instellingen

28-09-2016 (09:24) - Tech

Bij 7 jeugd GGZ-instellingen zal VR ingezet worden als behandelmethode in de geestelijke gezondheidszorg. Vanaf 29 september gaan de instellingen beginnen met het toepassen van de nieuwe methode, die tot stand kwam na een samenwerking tussen Jouw Omgeving en VR-specialist VRendle. 
 
Met de integratie van VR binnen het online behandelplatform Jouw Omgeving zijn er nieuwe en andere behandelmogelijkheden mogelijk. Cliënten krijgen de mogelijkheid om met behulp van VR in een gecontroleerde omgeving een psychische stoornis te overwinnen. De cliënt kan thuis in zijn eigen tempo aan de slag met de VR-applicatie. Het behandelmoment is beter afgestemd op de wensen van de cliënt. Via Jouw Omgeving heeft zowel de cliënt als behandelaar inzicht in de voortgang van de behandeling en verloopt ook de communicatie via het online platform.  
 
Birk Frankvoort van Jouw Omgeving: ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat Virtual Reality goed tot zijn recht komt bij therapieën waarbij mensen met een angststoornis leren omgaan met hun angsten. Met VR Exposure Therapy (VRET) wordt iemand stapsgewijs geconfronteerd met datgene waar hij of zij bang voor is. Diegene wordt geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gebeurtenissen van zo’n aanval. Hierdoor went de cliënt aan het angstgevoel, waardoor de angst uitdooft. Dit is één van de krachtigste technieken binnen gedragstherapie tot nu toe. De integratie van de twee platformen heeft ook voordelen voor andere gedeelde klanten zoals stichting Reik en Ambiq, die aan de basis van Jouw Omgeving stonden.’
 
Gezamenlijk met de betrokken partijen start VRendle met de ontwikkeling van de 360 graden video’s voor therapie, (empathie)training en ontspanning. De zorginstellingen delen de ontwikkelkosten.