2017 rijke voedingsbodem voor fake news

05-12-2017 (12:59) - Toeleveranciers

Het houdt de gemoederen flink bezig: fake news. En niet ten onrechte. In 2017 steeg het aantal fake-websites dat via online advertenties meelift op de naamsbekendheid van een Nederlands topmerk met meer dan 360%, zo analyseerde de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN).
 

1526 fake websites

De stichting analyseerde het gebruik van de 50 meest bekende merknamen in domeinnamen. In totaal vond SIDN 1.526 websites waar online advertenties ingezet worden om bezoekers te misleiden. In 2016 waren dit er nog 420. Makers van fake news hebben slimme methoden ontwikkeld om dit te doen. 
Een bekende methode is bijvoorbeeld dat in de domeinnaam de letter ‘o’ geschreven wordt als het getal nul. Hierdoor valt het niet op dat de domeinnaam niet klopt. Bezoekers komen niet op de site van een bekend merk, maar op een advertentie- of phishingsite. Soms is het fake-websites alleen om inkomsten uit Google Adwords te doen, maar soms is het hun intentie vertrouwelijke gegevens van bezoekers te bemachtigen.
 

retailsector besmet

Fake news werd vooral bekend om inmenging in politieke zaken, zoals de Amerikaanse presidentscampagne, maar steeds meer sectoren worden de dupe van deze praktijken. Zoals de retailsector. Pim Pastoors, productmanager DBS bij SIDN: ‘Criminelen doen er alles aan om bezoekers naar hun malafide website te trekken. Dat ze hiervoor steeds vaker betaalde advertenties inzetten, toont aan dat dit blijkbaar een effectieve methode is om onwetende bezoekers in de val te lokken. Een andere opvallende trend die we signaleren, is dat dubieuze praktijken rondom domeinnamen van de financiële sector verschuiven naar de retailsector. Een reden hiervoor is dat websites binnen de financiële sector steeds beter beveiligd zijn, waardoor criminelen uitwijken naar retail. Daar is veel economische activiteit, en over het algemeen een minder goede beveiliging dan bij banken.’
 
SIDN biedt bedrijven hulp aan om domeinmisbruik te voorkomen. Geen overbodige luxe anno 2017.