Coosto berekent PR-waarde in geld

10-02-2016 (10:30) - Toeleveranciers

Coosto introduceert PR-waarde, een nieuwe formule waarmee aan ieder online artikel en bericht op social media een geldwaarde wordt toegekend. Deze geldwaarde geeft aan wat de kosten waren geweest om hetzelfde bereik in te kopen via advertenties en maakt de return on investment van marketing- en pr-activiteiten duidelijk.

Zo behaalde 'De Vrienden van Amstel LIVE!' in een maand tijd een PR-waarde van circa 275.000 euro. Hiervan is bijna tweederde gegenereerd door berichten op Facebook, voornamelijk dankzij de invloed van BN'ers. Behalve voor alle sociale netwerken is ook de PR-waarde van blogs, fora en nieuwssites uit de tool van Coosto te halen. Deze combinatie is uniek in de markt.

Het datascience-team van Coosto ontwikkelde een algoritme op basis van gesprekken met professionals bij A-merken en pr-bureaus. Daarnaast is een deel van Coosto’s team meer dan een jaar fulltime bezig geweest met het benaderen van uitgevers voor cijfers van honderdduizenden websites wereldwijd. Deze resultaten zijn gecombineerd met data die Coosto al sinds 2009 verzamelt. Het resultaat is een unieke formule die een betrouwbare inschatting geeft van wat het had gekost om dit bereik in te kopen. De PR-waarde is toepasbaar in 200 talen en 150 landen.

nieuwssites, blogs en fora
Voor blogs en nieuwssites is een formule gemaakt op basis van onder andere het aantal paginaweergaven, unieke bezoekers, het gemiddeld aantal lezers en het aantal reacties op het artikel. Ook de plaats van een merk in het artikel en het aantal keren dat een merk is genoemd zijn meegenomen. De formule maakt met deze informatie een betrouwbare inschatting hoeveel weergaven een artikel gaat krijgen. Door het aantal weergaven af te zetten tegen de advertentiekosten en wetenschappelijke cijfers over ‘banner blindness’, wordt de PR-waarde bepaald.

sociale netwerken
Voor de sociale medianetwerken wordt per bericht gekeken naar het aantal weergaven en dit wordt afgezet tegen de gemiddelde advertentiekosten per weergave op het betreffende netwerk. Het aantal weergaven is afhankelijk van relevante statistieken per platform, zoals likes voor Instagram, fans voor Facebook en retweets voor Twitter. De interactieratio, de invloedscore van de auteur en het geslacht van de auteur (er wordt een correctie toegevoegd bij neutrale auteurs) hebben invloed op de score. Voor berichten op sociale netwerksites is het potentiële bereik oneindig, omdat berichten oneindig gedeeld kunnen worden. Coosto is de eerste partij die dit op deze manier berekent.

earned en owned media meten
Toine Verheul, CEO van Coosto: "Coosto gelooft er in dat PR-waarde helpt om betere beslissingen te maken voor een merk. Het is een veelgestelde vraag wat de return on investment op marketing- en pr-activiteiten is. Die blijkt tot nu toe niet eenvoudig te meten, maar we zijn ervan overtuigd dat deze PR-waarde een onmisbare manier is om je earned en owned media te meten. Hoewel wij ons er van bewust zijn dat het sentiment onder professionals divers is -het ene bedrijf hecht grote waarde aan een sterk imago terwijl het andere bedrijf graag no matter what zoveel mogelijk publiciteit genereert-, vormt Coosto’s algoritme een realistische waarde."

Bekijk een concreet voorbeeld van de PR-waarde van De Vrienden van Amstel LIVE! hier.