Gebrek aan hygiëne bron van ergernis op werkvloer

10-01-2017 (09:26) - Toeleveranciers

Uit onderzoek van Manutan blijkt dat het gebrek aan persoonlijke hygiëne tot veel irritatie leidt op de werkvloer. Niet de handen wassen na toiletbezoek (63,8%), zakdoekjes laten slingeren (60,7%), snotneus aan mouw afvegen (59,2%), hand niet voor de mond bij niezen/hoesten en handen niet wassen na neus snuiten (42,4%) werden het vaakst genoemd.
 
Manutan voerde het onderzoek uit bij werknemers van kantoren, werkplaatsen en magazijnen. In dit onderzoek bleek ook de rol van de werkgever niet geheel ‘clean’. Ruim een op de negen werknemers gaf aan dat de werkgever niet zorgt voor een gezonde en hygiënische werkomgeving. Van alle ondervraagden geeft 17,9% bovendien aan dat er op de werkvloer onvoldoende faciliteiten zijn voor zoiets vanzelfsprekends als de desinfectie of het schoonmaken van de handen. In de bouwsector is dat zelfs 27,4%. Andere sectoren die op dit gebied slecht scoren zijn onder meer: logistiek en transport (22,4%) en e-tail/retail (19,8%).
 
Met dit onderzoek wil Manutan bedrijven en werknemers confronteren en vooral stimuleren de hygiëne op de werkvloer serieus te nemen. Lydia Rongen, HR Manager Benelux: ‘Een schone werkomgeving zorgt voor minder ziekteverzuim en een betere productiviteit. Werkgevers kunnen met vrij eenvoudige maatregelen de hygiëne op de werkvloer verbeteren. Maar denk ook aan het simpelweg bespreekbaar maken van persoonlijke hygiëne.’