Rechter stelt Eindhoven in gelijk, JCDecaux stapt naar Hoge Raad

30-11-2016 (16:02) - Toeleveranciers

Buitenreclame-exploitant JCDecaux legt zich niet neer bij de uitspraak in hoger beroep van het Hof Den Bosch met betrekking tot het al dan niet verplicht openbaar aanbesteden van een tweetal exploitatieovereenkomsten in Eindhoven.


De onderneming spande de zaak aan omdat ze van mening is geen eerlijke kans te hebben gehad om een aanbieding te doen voor de ruim 60 miljoen euro omvattende exploitatiecontracten voor buitenmedia in de regio Eindhoven. De Gemeente gunde via een gelieerde stichting de contracten onderhands aan twee andere exploitanten. 


onvoldoende zwaarwegend

In tegenstelling tot een eerder arrest van het Hof Den Haag in een soortgelijke zaak, oordeelde het Hof Den Bosch dat er bij de onderhands gesloten exploitatieovereenkomsten door de gemeente Eindhoven géén sprake is van een ‘duidelijk grensoverschrijdend belang’ en dus van de noodzaak tot openbaar aanbesteden. Het feit dat JCDecaux Nederland onderdeel is van een internationaal concern achtte het Hof onvoldoende zwaarwegend om een ‘grensoverschrijdend belang’ aan te nemen. Daarvoor moet er volgens de Brabantse rechter ‘daadwerkelijke interesse vanuit het buitenland voor de opdracht’ zijn. JCDecaux Nederland zou in deze een gewone lokale speler zijn.


Volgens René Witzel, directeur van JCDecaux  houdt die redenering in dat automatisch wordt aangenomen dat buitenlandse partijen geen interesse zouden hebben in Nederlandse concessieovereenkomsten, enkel en alleen omdat zij een vestiging in Nederland hebben. 'Dat is echt te kort door de bocht. Binnen ons concern is het juist de buitenlandse belangstelling die via een lokale entiteit wordt vormgegeven. Parijs zwaait hier de scepter.'