Walk In fridge gaat winnen maar Petje Pitamientje de beste

25-11-2015 (16:53) - Bureaus

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de STER wordt vanavond de meest gouden Gouden Loeki uitgereikt. Voor Neurensics een mooie gelegenheid om deze gouden oudjes eens langs de meetlat van hun Gouden Loeki Benchmark te leggen.

De wetenschappers hadden twee vragen. Zijnd Gouden Loekies van toen ook nu nog ‘likable’ en heeft de tijd daarmee geen vat op het soort van humor? En blijkt de Benchmark van Neurensics ook in de toekomst een goede voorspeller van likabiliy?

de studie   
De 12 Gouden Loekies werden in de MRI-scanner vertoond aan 24 respondenten vertegenwoordigende de gemiddelde Nederlander. Het bijzondere van breinstudies is dat het onderzoek al representatief - en daarmee kwantitatief - wordt bij een kleine 20 respondenten, daar waar je met traditioneel onderzoek als snel meer dan 1.000 mensen moet ondervragen. Een veel belangrijker voordeel echter is, dat mensen bewust een bepaalde mening kunnen hebben over een bijvoorbeeld 30 jaar oude commercial, terwijl onbewuste emoties iets heel anders verraden. 

10 van de 12
Tien van de twaalf Gouden Loekies van toen, scoren ook nu nog als een Gouden Loeki. Dat is een significante uitslag die ons leert dat wat men toen leuk vond, over een generatie heen nog steeds leuk gevonden wordt. Een interessante conclusie is ook dat we ons onbewust niet storen aan de slechte geluid- en beeldkwaliteit en in vergelijking met hedendaagse commercials, trage edit. Het gaat ons klaarblijkelijk om de inhoud. Misschien nog interessanter zijn de twee ‘outliers’ Petje Pitamientje en KLM’s Zwanen. Ze hebben geen brein-correlatie met leuk, maar scoren zeer sterk op effectiviteit. Wie beide commercials nog eens bekijkt, moet inderdaad toegeven dat Petje vooral aandoenlijk is, daar waar de KLM-commercial eerder indrukwekkend dan leuk is.

de beste of de leukste?
De top drie leukste commercials allertijden volgens het collectieve onderbewuste is op één Heineken’s ‘Walk In fridge’, op twee Pietertje van Calvé en op drie de oudste van het stel ‘uitlachen’ van Fiat.
Petje Pitamientje mag dan niet winnen, maar de extreem hoge score van Petje Pitamientje op effectiviteit, doet bevestigen wat de wetenschappers van Neurensics al enkele jaren propageren: leuk en goed zijn twee verschillende waarden in het onderbewuste en zijn lastig te combineren. Dit mag misschien geïllustreerd worden met een uitspraak van Melkunie’s Marketing directeur dat ‘Bommetje’ destijds niets voor de verkoop had gedaan.

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

Media

Marketing

Economisch