Columns

Hoe machtig is Irene?

Hoe machtig is Irene? 29-08-2011 -

De afgelopen week concentreerde het nieuws zich zo’n beetje elke dag rond de tropische storm Irene. We zagen schrikwekkende beelden uit de States.


Door de storm geteisterde staten, getoond door verslaggevers die tot ver over hun knieën in iets wat op een woeste zee leek, stonden. Forse zeilboten dreven op de achtergrond als luciferhoutjes over het beeldscherm van televisie en laptop voorbij. De berichtgeving werkte dagelijks koortsachtig naar dat ene hoogtepunt: zou Irene New York bereiken en de stad plat leggen?
 
De bewoners van New York spijkerden en masse hun huizen dicht en verlieten op last van burgemeester en politie in sommige districten hun woningen om onderdak in één van de shelters te zoeken. Dat alles ging allemaal heel rustig en gedisciplineerd. Dat zou in Nederland niet mogelijk zijn, schoot door mijn hoofd toen ik de beelden van die uittocht zag. 
 
Hier zou gediscussieerd en geprotesteerd worden, de watersnoodramp van 1953 ligt inmiddels vele decennia achter ons... De politiek zou een compromis moeten zoeken om de mensen uit hun huizen te krijgen. En àls die storm dan eindelijk kwam, dan... 
Maar die storm is hier (nog) niet gekomen. Het waait hier permanent en het regent bakken water. De eenden drijven rond in wat een weiland hoort te zijn. Maar daar blijft het dan wel bij. Wij polderbewoners zijn een gelukkig volk en de enige Irene die wij kennen is prinses van Oranje.
 
Ondertussen had New York zich gewapend tegen zijn eigen Irene en Irene kwam afgelopen zondag. Ondanks alle maatregelen vielen er toch nog een aantal doden. De uitgezonden beelden bleven spectaculair. Maar rond kwart voor elf ’s avonds verspreide het verlossende nieuws zich over de gehele westerse wereld: Wall Street gaat maandag gewoon open! 
Handel is handel tenslotte. Daar kan geen Irene tegenop.
 
Nicolette Hulsebos

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.