Welterusten HOI

12-03-2010 (09:56) - Gastcolumn

Beste Harry Dekker, Karin van Gilst, Auke Visser, Harry Steenkamp en andere mediamensen die figureren in de HOI-CAMPAGNE, het lijkt ons goed en gepast jullie persoonlijk te informeren over onze recente opzegging bij het HOI. De campagne is een van de redenen, vandaar…

Visueel is alles okay hoor; jullie kijken heel mooi en fier in de camera. Maar waarom opscheppen over accountants die bij drukkers en distributeurs staan om klik-klik-klik exact te controleren hoeveel papier & postzegels er doorheen gaan? Dat is hetzelfde als WOLTERS KLUWER paginagroot in het FINANCIEELE DAGBLAD gaat roepen: ‘… Onze Jaarrekening klopt weer hoor; we hebben opnieuw echte accountants ingehuurd!...’. Natuurlijk kloppen oplage cijfers van HOI bladen, daar hoef je toch niet zo veel (geld kostende) herrie over te maken?!

Ondernemers en èchte marketeers boeit papierkwantiteit overigens (en gelukkig!) steeds minder. Ze willen de kracht van het complete mediamerk weten. En uittesten. Kan het medium mensen raken? Mobiliseren? Dat is geen kwestie van nederig handjeklap over kosten per duizend, maar van gelijkwaardig creatief overleg . Hoe bouw je samen aan meer merkbekend, realiseer je meer omzet? Hoe kunnen de (wederzijdse!) bestanden, kanalen en content elkaar versterken? Blanco advertentiepagina’s kopen, het zal wel nooit helemaal verdwijnen, maar wij hopen dat de pennenlikkers die hun inkoopssystemen bewaken sneller uitsterven dan de kolenstokers die het verdomden plaats te maken toen de elektrische locomotieven verschenen.

Natuurlijk zeggen jullie als HOI- troubadours dat de papiercontroles los staan van alle transities in medialand (‘baat niet, schaadt niet’). Maar op dat argument valt heel veel af te dingen.

Want we hebben nog een tweede –belangrijker- argument om het HOI schip te verlaten. Al heel wat jaartjes ergeren wij ons groen en blauw aan de commotie die telkens ontstaat als de accountants weer klaar zijn met papier tellen. Mediamerken die minder brievenbusjes laten klepperen, worden publiekelijk ziek verklaard. Nota bene vaak door redacties zelf. Beroemdste voorbeeld zijn natuurlijk de Pieter Broertjes van deze wereld die hun eigen Volkskranten de put in publiceren door te janken over ‘steeds minder inkt…’ en het vertikken te juichen over  ‘steeds meer beeldscherm!’.

Misschien is het een gruwelijke cultuurschok voor jullie en anderen die muisstil zijn als HOI oplages dalen en zwaar tamboereren als ze stijgen, maar onze mensen worden juist BELOOND als de gedrukte oplage daalt. Digitaal bereik omhoog krikken ten koste van papier en postzegels; heerlijk.  En dat vinden onze adverterende klanten prima .

Eindelijk krijgen ze onze altijd zo boterzachte claims op de beroemde meeleesfactor en waarderingsdynamiek keihard boven tafel. Onze redacteuren en marketeers laten bereik en interactie klimmen en klimmen, maar een keer per jaar staan ze weer balend aan ons bureau: ‘…Bij het Ministerie van Papier doen ze weer net alsof het slecht met ons gaat...’.

Alle louter digitalen die concurreren met de online varianten van HOI bladen, rollen elk jaar gierend van de stoel als de papiercijfers weer verschijnen. Zoveel slechte “free publicity” over je concurrent kan geen spindokter voor elkaar boksen. Met vrienden zoals het HOI, heb je geen vijanden nodig.

Derde en laatste irritatie en aldus  argument om VAARWEL HOI te zeggen: de bijdehante omzetoverzichtjes op basis van HOI en BBC. Wedden voor een kist hele beste wijn dat van die geschatte omzetten en aldus van die TOP 100 DALERS/STIJGERS geen barst klopt? De 1e editie van de QUOTE 500 had meer betrouwbaarheid. Elk beetje ondernemend mediamerk heeft digitale varianten en evenementen en shops en ... en. .. en. .. Heeft dus meerdere verdienmodellen. En zal het worst zijn of omzet en winst uit evenementen of online of ‘shared revenu’ of print of … of .. of …komt. En nu niet aankomen met ‘…Ja maar, daar zeggen die overzichten toch ook niks van? Die laten alleen het drukkersdeel zien!…’. We zitten allemaal in het vak van communicatie met een kapitale C en dus weten wij allemaal: perceptie = werkelijkheid. En daarom willen wij niet meer voorkomen in die zogenaamd professionele gaat-goed-met-omzet- gaat-slecht-met-omzet-lijstjes.

Er is maar 1 reden om tegen te gaan dat meer bladen HOI opzeggen en wij wellicht terugkeren: ga samen met IAB (of wat of wie dan ook) en presenteer voortaan ALLE bereikcijfers in 1 rapport en in 1 persbericht.

Dit alles gezegd hebbende, snappen jullie vast wel dat jullie persoonlijke campagne ons onwillekeurig doet denken aan de krakende radiowoorden van Premier Colijn, vlak voor de Duitsers ons land oprolden: ‘Er is niets aan de hand, gaat u rustig slapen’.  

Don Akkermans & Paul Snakkers, Elektor International Media


PS: De NON- HOI cijfers tussen februari 2009 en februari 2010 van ELEKTOR: van 17.615 nieuwsbriefabonnees naar 26.946 (+ 52 %),), van 36.590 unieke bezoekers naar 42.217 (+ 15 %) , van 283.314 pageviews naar 304.969 (+ 8 %) en 1.244 deelnemers aan een nieuw jaarevenement; externe controles in alle soorten en maten toegestaan voor wie maar wil.

 


Reacties

zucht .. eindelijk ! zeer terechte kritiek !
donald @ 12-03-2010 12:11 uur
En zo wordt het weer hartstikke leuk, inspirerend etc om de vakmedia te volgen.
Helemaal eens. Met HOI ook het bereiksonderzoek overboord. Bottom line gaat het om aantoonbaar effect. Traffic en Sales. Moeilijker hoeven we het niet te maken.
Adri Ulfman @ 12-03-2010 18:13 uur
De welbekende eerste barsten...Wie volgt?



Voorlopig vast helaas nog niemand
Menno @ 12-03-2010 18:13 uur
uit Wikipedia:
Na de Duitse bezetting van het Rijnland, die een schending was van het Verdrag van Locarno, hield Colijn op 11 maart 1936 een befaamde radiotoespraak. Hij wees op de internationale spanningen en kondigde aan dat winterlichting '35 langer onder de wapenen zou blijven. Dit was, aldus Colijn, slechts voorzorg. "Daarom maan ik nog eens aan om zich niet te laten verontrusten." Hij beëindigde zijn radiorede zo: "Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn."
Naar deze uitspraak werd later vaak verwezen alsof Colijn "aan de vooravond van de Duitse bezetting" (dus april of mei 1940, toen hij geen minister meer was) nog over rustig gaan slapen zou hebben gesproken, maar dat is onwaar.
Thees Peereboom @ 15-03-2010 11:26 uur
Allereerst hartelijk dank voor het compliment dat HOI cijfers altijd kloppen, want dat betekent dat de HOI reclamecampagne effectief is!

HOI is eigendom van de marketing communicatie branche (adverteerders, mediabureaus en media-exploitanten) en HOI doet haar werk als JIC al 10 jaar namens en tot tevredenheid van deze branche.

Afgezien van een aantal zaken (zie onderstaand) die door elkaar gehaald worden, is het pleidooi om te komen tot een gecombineerde rapportage van print en online een logische stap.
HOI wil hiervoor ook het podium bieden en dit onderwerp staat hoog op de HOI bestuursagenda. Het past naadloos bij de HOI positionering van een auditing organisatie voor de gehele marketing en communicatiebranche. Uitgangspunt blijft echter, dat alle door HOI gepubliceerde cijfers betrouwbaar dienen te zijn. In een aantal landen worden papier en online reeds door ABC (buitenlandse HOI) aangeboden (Group Product Report).

Tenslotte willen we graag een aantal misverstanden uit de open brief ophelderen:

Misverstand 1: controles zijn essentieel
De vanzelfsprekendheid dat oplagecijfers correct zijn, heeft natuurlijk ook alles te maken met de controles die uitgeoefend worden. Je krijg er betrouwbare oplagecijfers voor terug. Als je 50 liter benzine betaalt, wil je ook zekerheid hebben dat je 50 liter benzine tankt. Die zekerheid is er, omdat dit gecontroleerd wordt.

Misverstand 2: HOI maakt geen lijstjes van dalers en stijgers
HOI maakt nooit lijstjes van stijgers en dalers. En ook geen omzetoverzichten. HOI is te vergelijken met de AEX-index, die alleen publiceert.

Misverstand 3: HOI oplage belangrijk voor de accountability
Oplage is het fundament waarop je verder bouwt en waarop advertentietarieven gebaseerd worden. Na oplage komt medium- en reclamebereik en uiteindelijk kom je uit bij communicatie-effecten etc. Het gaat om ROI en accountability.

Graag willen we bij HOI (directie en bestuur) met de markt verder praten over de mogelijkheden tot het combineren van papier en online.

HOI, Instituut voor Media Auditing
George Bohlander
Directeur

george bohlander @ 17-03-2010 11:53 uur