Kijkcijfers

Bende van Venlo?

Bende van Venlo? 05-07-2011 -

Bij de naam denk ik meteen aan de film uit (alweer) 2003 waarin het waargebeurde verhaal wordt verteld over de Limburgse ‘Bende van Venlo’.  Nee, dit is de serie ‘Van God Los’ elke zondagavond om 20.20 uur op Nederland 3. ‘Van God Los’ is geïnspireerd op waargebeurde verhalen.

Er worden 9 afleveringen uitgezonden. Iedere aflevering weer andere gezichten en mensen achter de schermen. Daarbij moet benadrukt worden dat het geen reconstructie is of exact waargebeurde verhalen zijn.

Het is een fictief verhaal, met als doel inzicht te geven in heftige misdaden die tot de realiteit van alledag behoren. 

Zondagavond was alweer de 7e aflevering van de serie te zien met daarin één van de hoofdrolspelers uit de gelijknamige film, echter geïnspireerd op een heel ander waargebeurd verhaal.  Halina Reijn aan de zijde van Tygo Gernandt. Ik moet zeggen, wederom een bizarre verhaallijn en na afloop de aflevering weer vol ongeloof. Bestaan dit soort situaties echt?

Helaas weet nog steeds niet iedereen uit de doelgroep 20-34 jaar de serie, na 7 afleveringen, te vinden. Waar op 22 mei de eerste aflevering met daarin Georgina Verbaan nog 4,9% kijkdichtheid (147.000 personen) behaalde, zien we de afleveringen daarna schommelen tussen de 3,8% en 2,7% kijkdichtheid in de doelgroep 20-34 jaar. Voor de 7e aflevering is de verdeling vrouwen en mannen 20-34 jaar nagenoeg gelijk. Gemiddeld over de 7 afleveringen genomen behaald ‘Van God Los’ een kijkdichtheid in de doelgroep 20-34 jaar van 3,5% (106.000 personen) exclusief de herhalingen. De vergelijking maak ik dan meteen met de serie ‘A’dam – E.V.A.’, welke in het voorjaar op Nederland 2 te zien was. Deze serie behaalde destijds een gemiddelde kijkdichtheid van 3,1% (93.000 personen) exclusief herhalingen.

In het tijdvak van ‘Van God Los’ weten zenders als Nederland 1 met het programma ‘1 tegen 100’, SBS6 met ‘Wegmisbruikers’ en RTL5 met ‘CSI Miami’ een hogere gemiddelde kijkdichtheid te realiseren in de doelgroep 20-34 jaar. 

De zenderkeuze voor ‘Van God Los’ op Nederland 3 past mijn inziens beter dan destijds bij ‘Adam – E.V.A.’, dat op Nederland 2 werd uitgezonden. Wederom stip ik nog even aan dat na series als ‘Vuurzee’, ‘Het Schnitzelparadijs’, ‘In therapie’, ‘Penoza’, ‘Bellicher; de macht van meneer Mille’ en ‘Adam – E.V.A.’, de Publieke Omroep nog steeds GOED bezig is. Ik ben benieuwd welke goede serie de Publieke Omroep hierna voor ons in petto heeft? Of zullen dit soort kwalitatieve series in het huidige politieke klimaat tot het verleden behoren?

Rebecca van Zijl, RTV-Director ZenithOptimedia

 


Reacties

Ik ben erg geschrokken van afgelopen week van de serie van god los. deze situatie leek als 2 druppels op de situatie van mijn neefje die doodgestken is met zijn maatje. Nu zie ik het alles wel in een ander perspectief maar was wel heel heftig en confronterend, kippenvel.Zeer verdrietig voor ook de dader moet ik zeggen, wat een verdriet cq drama!!!
Florence de Graaff @ 27-07-2011 22:29 uur