Campagnes NS en Heineken meest gewaardeerd bij Spelen

13-08-2012 (08:36) - Marketing

Nederlanders zijn massaal en sterk betrokken bij de Olympische Spelen. De geleverde prestaties zijn bovendien goed gebleken voor het humeur én voor het zelfvertrouwen van de natie. Dit blijkt uit de Olympische Oranjebarometer, een online onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox in samenwerking met Activate&co heeft uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van n=612 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder. Het veldwerk voor het onderzoek vond plaats ten tijde van de Spelen, in the heat of the moment.
 
Acht op de tien Nederlanders voelen zich betrokken bij het wel en wee van de Nederlandse Olympische sportploeg. Zeven op de tien volgen de berichtgeving in de media tamelijk tot zelfs zeer goed. Ruim zes op de tien praten minimaal een paar keer per week, maar eerder nog (bijna) dagelijks met familie en vrienden over de Spelen. Op alle fronten troeven de Spelen daarmee het EK Voetbal van 2012 af. Sterker nog, waar dat voetbal vooral voor hoofdpijn zorgde dragen de Nederlandse prestaties in Londen juist bij aan goed humeur. Eenderde van de Nederlanders gaat aldus glimlachend over straat, slechts een kwart ontkent dat de Spelen hen vrolijk stemmen.
 
Nederlanders staan over het algemeen positief ten aanzien van de sponsoring door het bedrijfsleven. Meer dan de helft vindt dit ‘een goede zaak’, vooral als het gaat om de Nederlandse Olympische sportploeg (60%) resp. individuele Nederlandse sportbonden. Voor één op de vijf hebben bedrijven die de Nederlandse Olympische sportploeg sponsoren zelfs een streepje voor.
 
Van alle officiële sponsors van de Spelen zelf is Coca Cola verreweg de bekendste, gevolgd door McDonald’s en Samsung. Van de officiële sponsors van NOC*NSF weten NS en Randstad hun inspanningen het meest te zilveren in sponsorbekendheid. Als sponsor van individuele sportbonden worden Rabobank en Delta Lloyd het meest genoemd.
 
De top 3 van meest gewaardeerde Olympische activatie campagnes is, anders dan de medaillespiegel van de OS, op een gewogen wijze samengesteld: elke eerste plaats telt voor 3, elke tweede plaats voor 2 en elke derde plaats voor 1 punt mee. Het verschil tussen het uiteindelijke goud van NS – Bij NS staat deze zomer Londen centraal en het zilver van Heineken – Holland Heineken House is marginaal; Rabobank – Van begin tot Goud staat op een duidelijke derde plaats. Alle drie de medaillewinnaars maakten met hun Olympische campagne gebruik van een breed scala van activiteiten.
 

Alle tevredenheid ten spijt zijn we nog ver verwijderd van brede steun voor het plan om de Spelen in 2028 naar Nederland te halen, zo blijkt uit het onderzoek van Trendbox en Activate&Co. Ruwweg dertig procent is daarvan nu voorstander, twintig procent is neutraal maar de helft van de Nederlanders – mannen meer dan vrouwen, ouderen meer dan jongeren – is tegen: te groot, te duur, te prestigieus voor ons land. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

Bureaus

Media

Economisch