Agenda


Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

zo 4 oktober 2020 t/m zo 7 maart 2021 - Als bezoeker ben je je vaak niet bewust van de manier waarop een kunstwerk wordt getoond. De tentoonstelling Art on Display 1949-69 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam stelt juist de wijze van presenteren centraal en laat aan de hand van zes iconische voorbeelden zien hoe de presentatie onderdeel vormt van de beleving.


De kunst van het tentoonstellen

Art on Display biedt de kans om een aantal historische ontwerpbenaderingen op ware grootte te ervaren in relatie tot een niet eerder in Nederland getoonde kunstcollectie. Hoe verschillend is de beleving van de displays van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg die uitnodigen tot contemplatie, naast de meer democratische presentaties van Lina Bo Bardi en Aldo van Eyck die een directe ontmoeting met het kunstwerk tot stand brengen. In de labyrintische installaties van Alison en Peter Smithson voelt de bezoeker zich juist volledig ondergedompeld. Deze uiteenlopende tentoonstellingsstrategieën roepen vragen op over architectuur, vormgeving en museologie, vertegenwoordigen verschillende betekenissen van kunst in relatie tot publiek en onthullen tevens de achterliggende, maatschappelijke ambities van ontwerper, curator en culturele instelling. 
 

Reizende tentoonstelling

Art on Display 1949-69 is eerder te zien geweest in het Gulbenkian Museum in Lissabon. De expositie is het resultaat van een samenwerking tussen het Calouste Gulbenkian Museum, Het Nieuwe Instituut en het Jaap Bakema Study Centre. Het project omvat behalve de tentoonstelling ook een webmagazine, een (online) publieksprogramma en een catalogus. Anders dan gebruikelijk voor een reizende tentoonstelling, heeft het project zowel in Lissabon als in Rotterdam een geheel eigen gedaante gekregen; in Rotterdam vormgegeven door architect Jo Tailleu.
 
De tentoonstelling is te zien van 4 oktober 2020 t/m 7 maart 2021. Deze data zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de coronamaatregelen die dan van kracht zijn.
 
Foto: Sandra Lousada. Smithson Family Collection. Painting & Sculpture of a Decade 54-64. Tentoonstelling in Tate Gallery, Londen, 1964.