Agenda


Bye Bye Bajes

Tentoonstelling

Bye Bye Bajes

di 3 oktober 2017 t/m zo 29 oktober 2017 - Vijf plannen voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes te zien in de voormalige gevangenis. Op 12 september is bekend geworden dat ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA landscape architects samen met gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM het terrein van de Bijlmerbajes mogen ontwikkelen tot een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier. Architectuurcentrum Amsterdam exposeert vanaf 3 oktober de vijf ingediende plannen op het terrein van de voormalige gevangenis.

Vijf plannen voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes te zien in de voormalige gevangenis.

Op 12 september is bekend geworden dat ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA landscape architects samen met gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM het terrein van de Bijlmerbajes mogen ontwikkelen tot een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier. Architectuurcentrum Amsterdam exposeert vanaf 3 oktober de vijf ingediende plannen op het terrein van de voormalige gevangenis.

Officiële Opening: maandag 2 oktober om 17 uur, inloop 16.30 uur

Met Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Amsterdam en Anneloes van Boxtel, Projectdirecteur verkoop locatie Bijlmerbajes Rijksvastgoedbedrijf. Wees welkom! De opening is toegankelijk voor iedereen.

Keuze op basis van kwaliteit en bod
In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf heeft de gemeente Amsterdam in 2016 de uitgangspunten voor de nieuwe wijk vastgesteld. Uitgangspunten waarmee de creativiteit van de markt goed tot bloei kon komen. Vijf consortia hebben voor de zomer een plan ingediend en een bod uitgebracht. Plannen om trots op te zijn. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. Dat heeft ertoe geleid dat de vijf deelnemers ver zijn gegaan in het komen tot een kwalitatief optimale invulling voor de locatie. AM kwam als winnaar uit de bus, maar het is de moeite waard om de ontwerpkwaliteit van álle plannen te zien.

Winnend ontwerp in gebiedsmaquette
De expositie in de transportgang van de voormalige bijlmerkeuken toont de vijf plannen in woord en beeld, waaronder publicaties van de voorstellen. Daarnaast zijn maquettes van alle plannen te zien en wordt het winnende ontwerp ingezet in de gebiedsmaquette. Op deze bijzondere expositielocatie ervaart de bezoeker het roerige verleden, het unieke heden en de toekomst van het terrein.

De leidende bedrijven in de vijf consortia zijn (in alfabetische volgorde):
ABC Planontwikkeling
AM
Luchtplaats en Wonam
Roundhill Capital
Vastint

Rondleidingen:
Op zondag 8 en zondag 15 oktober organiseert Architectuurcentrum Amsterdam een rondleiding door de tentoonstelling en over het terrein. De tour van een uur schetst een historisch verhaal over het gebouw en het gebied – waarbij ook de ontwikkelingen van de Weespertrekvaart worden meegenomen – en gaat dieper in op de vijf ingediende plannen en het winnende ontwerp.

Tickets voor de rondleidingen a €5, zijn te koop in onze webshop

LET OP: 15 oktober is UITVERKOCHT! Er komt misschien een nieuwe rondleiding bij. Houdt onze nieuwsbrief in de gaten

 

1Lectures Het winnend team presenteert de plannen voor de nieuwe stadswijk tijdens de 1Lectures lezingenreeks in de Academie van Bouwkunst. Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Datum: donderdag 12 oktober, 20.00 uur

Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam

Prijs: €5,- (losse lezing)

Tickets zijn verkrijgbaar in onze webshop

 

Bye Bye Bajes
Vijf plannen voor de herbestemming van de Bijlmerbajes
Datum: 3 t/m 29 oktober
Adres: voorgebouw voormalige Bijlmerbajes, H.J.E. Wenckebachweg 48
Toegang en openingstijden: Gratis toegankelijk, iedere dag van vroeg tot laat

De tentoonstelling is samengesteld door Architectuurcentrum Amsterdam in samenwerking met de vijf ontwikkelaars en in partnerschap met Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam.

 

Bereikbaarheid:
De ingang van de expositie is niet bij de torens en de uitgang van de metro, maar aan de andere kant (zuidzijde) in het carré bij broedplaats Lola Lik.