Agenda


California, Designing Freedom

Over hoe de dominante high tech van Sillicon Valley voortkwam uit de jaren zestig - Tentoonstelling

California, Designing Freedom

za 17 maart 2018 t/m zo 17 juni 2018 - De typische Californische drang naar vrijheid en zelfverwezenlijking kreeg de afgelopen vijftig jaar vorm in allerlei producten: van lsd-zegels, protestposters en surfboards in de jaren zestig en zeventig tot iPhones, Uber en DNA-zelfbouwpakketten in deze eeuw. Design in Californië is niet zozeer een stijl als wel een integratie van vormgeving en een ‘way of life’.

Het is de eerse expositie waarin je het wereldwijde bereik van het Californisch design in een totaalplaatje ziet. De tentoonstelling schetst het verhaal van de doe-het-zelf houding van de jaren zestig tot de huidige dominante hightech-cultuur van Silicon Valley.


Politieke posters, laptops en zelfrijdende auto's bij elkaar, maar is ook te zien ook hoe ontwerpers van gebruikersinterfaces onze alledaagse ervaringen vorm geven en ons beeld van design verruimen.

 

het nieuwe made in Italy

Californië is net zozeer lifestyle als design, een herkenbaar label, net als Made in Italy. Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch haalt allemaal mooie objecten naar Nederland, zoals de beroemde motor uit Easy Rider, de eerste schetsen voor de Macintosh-pictogrammen, artwork voor de cultfilm Blade Runner door Syd Mead, en de eerste zelfrijdende auto van Waymo. Californië is net zozeer lifestyle als design, een herkenbaar label, net als Made in Italy.