Agenda


Duran Lantink: Old Stock

Tentoonstelling

Duran Lantink: Old Stock

za 13 juli 2019 t/m zo 27 oktober 2019 - Het Centraal Museum Utrecht presenteert in de expositie Old Stock nieuw werk van de internationaal snel rijzende modeontwerper Duran Lantink (Den Haag, 1987). De originele Nederlandse modeontwerper opereert op het snijvlak van kunst en mode en staat bekend om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid.

Het Centraal Museum Utrecht presenteert in de expositie Old Stock nieuw werk van de internationaal snel rijzende modeontwerper Duran Lantink (Den Haag, 1987). De originele Nederlandse modeontwerper opereert op het snijvlak van kunst en mode en staat bekend om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid.


Lantink maakt spannende nieuwe collecties van restanten uit de mode-industrie: overgebleven materialen en niet verkochte kledingstukken verwerkt hij tot nieuwe ontwerpen. Zo ook in Duran Lantink: Old Stock, te zien van 13 juli tot en met 27 oktober 2019 op de zolderetage van het Centraal Museum Utrecht.


De expo toont een avontuurlijk drieluik, dat in nauwe samenwerking met Lantink is vormgegeven. In het eerste deel laat de ontwerper nieuwe stukken zien, gerealiseerd door hergebruik van enkele ontzamelde, afgestoten kledingstukken uit de modecollectie van het Centraal Museum. Met lef zet hij de schaar in de stukken en verwerkt ze met zijn frisse visie tot nieuwe ontwerpen.


installatie

Vervolgens toont het museum een spraakmakende
installatie die Lantink in samenwerking met
Joeri Woudstra eerder dit jaar maakte in het Somerset House in London. Deze oogt als een mistroostig en verlaten winkelcentrum met shop-in-shops, waarin winkelinterieurs van diverse grote modelabels samensmelten.


De ontwerper verwerkte kledingstukken uit onverkochte designer-items: een post-black Friday collectie. Samen met fotograaf Nick Knight, van het internationaal vermaarde SHOWstudio, ontwikkelde hij speciaal hiervoor een film die tijdens de tentoonstelling in première gaat.


Tot slot is Sistaaz of the Castle te zien, een bijzonder project dat hij samen met fotograaf Jan Hoek initieerde. Centraal staan de kleurrijke looks van transgender sekswerkers die op straat leven in Kaapstad, Zuid-Afrika – Duran maakte met e´n voor hen nieuwe droom looks.


iconische vaginabroek

Bart Rutten: 'Ons enthousiasme voor het werk van Duran Lantink bleek al uit onze aankoop van de iconische Vaginabroek die hij in 2018 ontwierp voor de videoclip 'Pynk' van de Amerikaanse popster Janelle Mona´e. Deze tentoonstelling, op het snijvlak van mode en beeldcultuur, is een mooie volgende stap in onze samenwerking.'


Voorafgaand aan de tentoonstelling is de Vaginabroek van 5 t/m 7 juli te zien op Down The Rabbit Hole, waar Janelle Mona´e optreedt.